Nemci u BiH doneli biznis, među većim u Evropi

Izvor: B92, 22.Nov.2015, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci u BiH doneli biznis, među većim u Evropi

U toku je sadnja borovnica u Bosni i Hercegovini, gde se gradi jedna od najvećih evropskih plantaža ove vrste, u vlasništvu nemačke kompanije ˝Elisa Berry˝.

Lokalna zajednica živiničkog naselja Dubrave sa radošću je dočekala ovaj milionski voćarski projekat koji će im doneti jednu od najvećih plantaža u Evropi, na kojoj bi u sezoni trebalo da bude angažovano i do 500 ljudi.

"Osim što se plantaža, koja se prostire na 300 zakupljenih hektara pravi u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa najmodernijim sistemom navodnjavanja, u naselju Ciljuge ova je firma kupila parcelu i pravi distributivni centar za region, jer u Srbiji takođe imaju plantaže”, rekao je Asim Aljić, načelnik opšine Živinice.

U tom centru u Ciljugama biće postavljene hladnjače, pa će zamrzavati i pakovati borovnice, a zatim će ih distribuirati u inostranstvo. Prethodnih godina napravili su manju plantažu u Bašigovcima. Rod je bio odličan, a sav prinos je izvezen u inostranstvo.

Mirza Muratović, odgovorno lice kompanije Elisa Berry, koja plantaže ima širom sveta, pojašnjava da se sadi 105.000 sadnica, a prvi se plodovi očekuju za dve godine.

"Zastupljene su različite sorte, među kojima ima najviše 'duke' borovnice, zatim 'early blue' i 'blue crop'. Klimatski uslovi i zemljište pogoduju ovoj višegodišnjoj biljci, koja najbolje prinose ima u šestoj godini, iako može opstati i do 40 ili 50 godina, a jedan žbun daje i do pet kilograma prinosa. Interesiranje radnika je veliko i svaki dan dolaze ljudi koji se raspituju ima li posla za njih", istakao je Muratović.

Vremenski uslovi su im, priča Muratović, ove godine išli u prilog, a nadaju se da će isto tako biti i naredne godine, te da će ovo mesto uskoro postati prepoznatljivo po borovnicama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.