Nemački regulator kaznio tri automobilska giganta 100 miliona evra

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački regulator kaznio tri automobilska giganta 100 miliona evra

Berlin -- Nemačke antimonopolske vlasti izrekle su kaznu vodećim domaćim proizvođačima automobila - BMW-u, Folksvagenu i Dajmleru.

Kazna u ukupnom iznosu od 100 miliona evra izrečena je zbog kartelskog udruživanja za potrebe nabavke proizvoda od čelika.

U periodu od 2004. do 2013. godine, ovi proizvođači automobila redovno su se sastajali s proizvođačima čelika i drugim kompanijama u lancu dobavljača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi dogovaranja jednakog iznosa nadoknade na nabavnu cenu čelika, saopštila je Kancelarija za suzbijanje kartelskih aktivnosti, prenosi Rojters.

Nezakonite cene, proistekle iz kartelskog dogovaranja, plaćane su najmanje do 2016. godine, dodaje se u saopštenju.

Nemačke automobilske kompanije su prihvatile razrezane kazne.

Iz BMW-a su naveli da će platiti kaznu od 28 miliona evra, a portparolka Dajmlera je izjavila da će ta kompanija morati da plati 23,5 miliona evra.

To znači da gotovo polovinu od ukupno izrečene kazne, odnosno 48,5 miliona evra, treba da plati najveći nemački prozivodjač - Folksvagen. Ta kompanija je odbila da komentariše visinu kazne, ali je pozdravila završetak istrage o kartelskom dogovaranju.

Antimonopolski regulator je naveo da nabavna cena proizvoda od čelika na koje je kartel uticao, a koji se koriste za proizvodnju radilica, zupčanika i šipki za upravljački sistem, čini manje od jedan odsto konačne vrednosti automobila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.