Nema umanjenja računa, 90% zgrada može po utrošku

Izvor: B92, 07.Nov.2018, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema umanjenja računa, 90% zgrada može po utrošku

Beograd -- Državni sekretar Ministarstva energetike Zoran Predić kaže da 90 odsto zgrada ima tehničke uslove da se pređe na naplatu po potrošnji.

On je naveo da su sada stambene zajednice na potezu.

"To je apsolutno princip koji mi podržavamo i koji zagovaramo. Građani prvo moraju da organizuju stambene zajednice, a onda kao stambena zajednica treba da podnesu zahtev toplanama koje su po zakonu obavezne da im izađu u susret ukoliko postoje tehnički uslovi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po podacima kojima mi raspolažemo, više od 90 odsto zgrada ima tehničke uslove da se pređe na naplatu po potrošnji. Znači, pre svega su sada stambene zajednice na potezu", objašnjava Predić za RTS.

Navodi da toplane ne mogu da umanje račune za dane bez grejanja korisnicima koji plaćaju grejanje po kvadratnom metru.

"Po važećim aktima kada je u pitanju paušalna naplata po kvadratnom metru zaista ne mogu da se umanje. Korisnici koji plaćaju po potrošnji imaju zaista prontni efekat jer troše manje energije. Toplane rade kalkulacije na bazi regulatornog perioda i na bazi prihoda i troškova za taj regulatorni period određuju cene", objašnjava državni sekretar.

Dodaje da u slučaju ekstremno niskih temperatura toplane imaju obavezu da greju 24 časa.

"Toplane imaju obavezu da greju 24 časa dnevno ako su ekstremno niske temperature, a može se očekivati u narednom regulatornom periodu da ako zaista cela zima bude toplija, da na bazi manjih troškova dođe do korekcije cene grejanja", zaključio je Predić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.