Nema šale sa srpskim seljakom: Ko izda livadu a da nema pečat...

Izvor: B92, 23.Maj.2022, 20:04

Nema šale sa srpskim seljakom: Ko izda livadu a da nema pečat...

Manifestacija koja je preporodila Pranjane i oživela čitav suvoborski kraj biće održana i ove godine.

Sabor violinista zakazan je za 19.,20. i 21. avgust i očekuje sa da ponovo okupi na desetine hiljada posetilaca.

Osim što se na velikoj pozornici dokazuju najbolji violinisti, ovaj događaj od izuzetne je koristi za mnoge meštane koji tada izdaju svoje parcele za potrebe brojnih ugostitelja.

Da nema zloupotreba ni sa jedne ni sa druge strane računa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodi opština Gornji Milanovac. Pred odbornicima Skupštine opštine naći će se novi pravilnik koji će regulisati način na koji se izdaju parcele u Pranjanima za vreme Sabora violinista, kao i davanje saglasnosti ugostiteljima i drugim licima koji žele da se bave trgovinom i prodajom za vreme saborskih dana.

"Ovakva odluka doneta je kako bi se sprečilo divljanje cena kako zakupa tako i ugostiteljskih usluga. Zna se kolika je cena po metru kvadratnom i po jednom polju šatre. To što je nečija parcela ne znači da je mimo saglasnosti može izdavati u dane Sabora. Nije sporno da svi zarade, ali nećemo dozvoliti da ceh plate saboraši kojih će sigurno biti na desetine hiljada. Takođe veoma brzo biće predočena uredba kojom se svaki ugostitelj u skladu sa kvadraturom obavezuje na ekološku taksu koja ima za cilj da komunalne službe vode računa o higijeni i smeću“, kažu za RINU iz Organizacionog odbora Sabora violinista.

Opština će sa Elektrodistribucijom obezbediti priključke, ali električnu energiju dobiće samo one lokacije koje imaju saglasnost. Najstrožije i u skladu sa Zakonom biće zabranjeno priključivanje na kućne mreže pre svega iz bezbednosnih razloga, a na tome će raditi posebne inspekcije koje će pisati kazne. Za privatna domaćinstva one će se kretati do 100.000 dinara dok će pravna lica prekršaj plaćati četiri puta više.

"Krenule su opsežne pripreme za Sabor violinista Srbije. Ove godine ćemo imati i najkvalitetnije violiniste kao i prateći sadržaj. Pozivam sve ljubitelje ovog zvuka da nam se pridruže i da uživaju sa nama. Opštinska uprava je u toku izrade novih skupštinskih odluka koje ćemo donetu na Skupštini, s obzirom da je Opština osnivač manifestacije i organizator. Ovim odlukama će se pravno urediti Sabor tako da niko neće moći da koriste te datume na svoju ruku, već će morati dobiti odluku opštine Gornji Milanovac”, kazao je Dejan Kovačević predsednik opštine.

Dodaju da su ugostitelji svakako važni za svaku manifestaciju, ali kada je Sabor violinista u pitanju moraće da se vodi računa o interesu manifestacije i neće se dozvoliti divljanje. Cena pića takođe će biti pod kontrolom, a inspekcijski organi će sve kontrolisati. Cena točenog piva ostaće na prošlogodišnjem nivou od 150 dinara dok će saborsko flaširano biti limitirano i najverovatnije koštati 250 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.