Nema poskupljenja drva za ogrev pred zimu: Građani prelaze na pelet, slabo ih kupuju

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema poskupljenja drva za ogrev pred zimu: Građani prelaze na pelet, slabo ih kupuju

Sarajevo -- Iako je ukupna proizvodnja drvnog ogreva opala ove godine u odnosu na 2018. godinu to neće uticati na njegovu cenu.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od januara do jula 2019. godine, ukupna proizvodnja asortimana šumskog ogreva manja je za 5,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše je pala proizvodnja četinara, za 13,6 odsto, dok je proizvodnja ogreva od listopadnog drveća veća za 5,1 odsto.

S druge strane, u prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest meseci ove godine u padu je prodaja šumskog drveta za 4,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Edin Omeragić iz preduzeća Drvosječa kaže da zbog pada proizvodnje nemaju problema u odnosu nabavke i prodaje ogrevnog drveta, ali i dodaje da je sve manje korisnika ovog energenta.

"Ne nedostaje nam drveta. Ono što je naručeno, trebalo bi da bude bez problema isporučeno. Dosta ljudi s drva i uglja prelaze na pelet tako da rasterećuju potrebe za ogrevnim drvetom i ugljem. Jednostavno opada potražnja za drvetom, a pogotovo za ugljem", kazao je Omeragić.

Trenutna cena kubnog metra drva iznosi oko 53 evra, u Sarajevu. Omeragić kaže kako je ovo stabilna cena.

"Ne očekujemo drastične promene cene. Poskupljenja ne bi trebalo da bude", dodaju iz Drvosječe.

Ipak, cena od 53 evra po kubnom metru drva i dalje je visoka za brojne građane koji se zbog toga neretko odlučuju za kupovinu kod ilegalnih trgovaca. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 38 i 48,5 evra.

Iz Agencije za statistiku BiH sredinom ovog meseca stigli su podaci kako je ukupna proizvodnja šumskog ogreva u BiH u drugom kvartalu ove godine manja za 16,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podsećamo, nestašica dobara i povećanog izvoza drvnog ogreva prošle godine donela je visoke cene ogrevnog drveta. Međutim, čini se kako će ove godine građani biti rasterećeni novih poskupljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.