Nema nigde da se kupi ledolomac, Srbija ga pravi za 300 mil RSD

Izvor: B92, 18.Dec.2018, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema nigde da se kupi ledolomac, Srbija ga pravi za 300 mil RSD

U februaru naredne godine očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju novog ledolomca.

Do tada će srpske reke kao i prethodnih godina, braniti "mešovita ekipa" razbijača leda iz Srbije, Mađarske i Rumunije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U budžetu Srbije za 2018. godinu obezbeđeno je 300 miliona dinara za izradu projektno tehničke - dokumentacije i izgradnju ledolomca.

"Kako na tržištu nema gotovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ledolomca koji bi se kupio, pristupilo se izradi dokumentacije odnosno izradi klasifikacione i radioničke dokumentacije na osnovu koje će se graditi ledolomac", navode u ministarstvu.

Izrada dokumentacije je, kažu, u poodmakloj fazi, "praktično završnoj, kojom su utvrđene tehničke karakteristike ledolomca koje su prihvaćene i overene od strane nadležnog organa, Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu".

Inače, javni poziv za izgradnju novog ledolomca objavljen je 10. decembra prošle godine, a sklapanje ugovora sa izvođačem, kažu nadležni, očekuje se u februaru 2019. godine.

Za odbranu od leda na Dunavu (tzv. sektor od zajedničkog interesa - od državne granice do Vukovara, odnosno, Plavne) predviđeno je angažovanje mađarskih ledolomaca na razbijanju leda u skladu sa dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije (međudržavni Sporazumom o bilateralnoj saradnji u oblasti vodoprivrede sa Mađarskom iz 1956. godine i bilateralnim sporazumom Mađarske i Hrvatske).

Potez duž akumulacija HE "Ðerdap" je u nadležnosti rumunske i srpske strane koje upravljaju ovom "deonicom", a iz ministarstva poručuju da je ledolomac ''''Greben'''' spreman za plovidbu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija pravi ledolomac, u izgradnju ulaže 300 miliona dinara

Izvor: Blic, 19.Dec.2018, 08:41

U februaru naredne godine očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju novog ledolomca.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.