Neke zemlje traže astronomske svote za gas

Izvor: B92, 05.Okt.2022, 19:16

"Neke zemlje traže astronomske svote za gas"

Neke zemlje izvoznice prodaju gas preskupo, izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek.

"Pojedine države, a među njima i prijateljske, ponekad traže astronomske svote", rekao je Habek.

"Naravno da je to problem o kojem moramo da razgovaramo", dodao je za Noje osnabriker cajtung (Neue Osnabrücker Zeitung) od srede. Sa prijateljskim državama na tu temu treba da raspravlja Evropska komisija, rekao je nemački minista, prenosi dpa.

Habek je posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdvojio Sjedinjene Države. "SAD su nam izašle u susret kad su cene nafte odletele u nebo i kad smo u Evropi morali da posegnemo za nacionalnim naftnim rezervama. Mislim da jedna takva solidarnost može da bude dobra i za smanjenje cena gasa."

Evropska unija, istakao je Habek, treba da "udruži svoju tržišnu moć i orkestrira pametno i sinhronizovano kupovno ponašanje država EU, tako da pojedine članice ne preteknu jedna drugu i povećaju cene na svetskom tržištu".

Evropska tržišna moć je "ogromna" i samo treba da se iskoristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.