Neće biti plaćanja u kešu: Kamera očita registarsku tablicu i naplati putarinu

Izvor: B92, 08.Jul.2019, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti plaćanja u kešu: Kamera očita registarsku tablicu i naplati putarinu

Zagreb -- Od 2022. godine na hrvatskim auto-putevima plaćanje putarine gotovinom i ENC uređajima odlazi u prošlost.

Na svim putevima zameniće će ih elektronski sistem DSRC (Dedicated Short-Range Communications) i sistem automatskog čitača registarskih oznaka (ALPR), objavio je Jutarnji list.

Novi sistem naplate putarine biće predstavljen javnosti ove nedelje, navodi dnevnik, dodajući da ga je nakon analize, Ministarstvu saobraćaja predložila španska konzultantska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << firma IDOM.

Prema tom predlogu vozači će moći da biraju hoće li u automobilu imati transponder koji će bežičnom tehnologijom registrovati njihov ulazak i izlazak s auto-puta ili će putarinu plaćati sistemom očitavanja registracije. To će vrediti za korisnike prve i druge kategorije, motocikle i lična vozila, a korisnici svih drugih kategorija moći će koristiti samo DSRC sisitem.

Korisnik s novim sistemom će putarinu plaćati tačno u cent. Tvrdi da će se na ovaj način uvesti i veća protočnost saobraćaja, ali i eliminisati financijske malverzacije jer više neće biti gotovine i blagajnika.

Sistemi za očitavanje transpondera biće postavljeni na ulazima na put, a mogu se postaviti i na vijadukte ili mostove. Reč je zapravo o modernijoj verziji ENC uređaja, osim što DSRC omogućuje naplatu bez zaustavljanja i očitavanje signala transpondera i pri brzinama od 130 kilometara na sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.