Nebojša Glogovac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Glogovac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je danas u Beogradu u 49. godini, potvrđeno je Tanjugu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je član bio od 1996. godine. Biće sahranjen u ponedeljak, 12. februara, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Opelo u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju počinje u 14 časova, a prethodno će u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biti održan komemorativni skup posvećen priznatom glumcu.

Ostaće poznat po brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulogama na filmu, televiziji i u pozorištu za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja.

Rođen je 30. avgusta, 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac.

Glogovac je pre desetak dana hitno primljen u Institut za onkologiju, a tada su mediji pisali da je glumac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

Prvu ulogu ostvario je u seriji "Bolji život", u kojem igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. Posle srednje škole, upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a nakon dve godine prelazi na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Prvi film u kojem se pojavio je u "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana.

Posle su se ređale uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago", u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića.

Zapažene uloge je ostvario i u filmovima "Munje", "Kad porastem postaću kengur", "Nebeska udica"...

Bio je uspešan pozorišni glumac, a gledali smo ga u predstavama "Hadersfild", "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Lutalica"...

Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji "Nemanjići - Rađanje kraljevine", gde je tumačio ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Kolege i prijatelji se opraštaju od Glogovca

Na društvenim mrežama prijatelji i kolege opraštaju se danas od Glogovca.

Njegova prijateljica i koleginica Nataša Ninković napisala je na Fejsbuku: "Zauvek u mom srcu! Sa anđelima mili moj".

"I On bira i u svoje rajsko naselje poziva najbolje! Neka ti je večna slava veliki glumče i časni čoveče!", napisala je na Tviteru glumica Ljiljana Blagojević.

Poruku povodom smrti Glogovca uputio je i popularni glumac iz njegove generacije Sergej Trifunović: "Ne znam šta bih ti rekao, što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je, da kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo".

Od Glogovca se oprostio i Andrija Milošević: "Počivaj u miru, druže".

Muzičar Đorđe David je na društvenoj mreži napisao: "Znao sam ga kao klinca još iz Dečijeg omladinskog dramskog studija RTS. Zvao sam ga Lobanja. Od milošte. Neka su ti laki putevi nebeski".

"Počivaj u miru", napisao je glumac Saša Joksimović, a glumica Katarina Bogićević se na Instagramu oprostila od Glogovca sa rečima "Neka te anđeli čuvaju".

Glogovac je bio veliki navijač Crvene zvezde pa su povodom njegove smrti na društvenim mrežama reagovali navijači kluba, koji kažu da će u znak ljubavi prema glumcu već na meču sa CSKA 13. februara spremiti transparent kojim će ga ispratiti u večnost.

Vraćajući se sa priprema na Kipru, fudbalere Partizana je zatekla tragična vest.

"Velika tragedija. On je bio veliki glumac u pozorištu, na televiziju i na filmu, što danas nije slučaj. Briljantno je igrao Hamleta... Jedan od najvećih glumaca te aktivne generacije. Iznenađen sam tom brzinom kako se sve to odvijalo... Stvarno je težak udarac za srpsku umetnost, srpsko glumište za film i televiziju. Bio je veliki zvezdaš, jednom je sedeo na utakmici Srbije, voleo je fudbal. Svi smo u šoku", izjavio je za "Alo" predsednik FK Partizan Milorad Vučelić.

Brnabić: Otišao doajen srpskog glumišta

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je danas, u ime članova Vlade i svoje lično ime telegrame saučešća porodici preminulog Glogovca i upravniku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, njegove matične kuće.

"Napustio nas je čovek velikog talenta, vanserijski umetnik i simbol srpskog glumišta mlađe generacije. Nebojša Glogovac ostavio je neizbrisiv trag kako kroz svoja glumačka ostvarenja, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja", navela je Brnabić.

Kako je istakla, otišao je doajen koji će uvek živeti sa nama kroz role po kojima ostaje upamćen, kao simbol srpskog glumišta i pozorišta.

"Srpska pozorišna scena izgubila je danas jednog od najboljih i najtalentovanijih umetnika koji je dao lični pečat svemu što je radio. U svoje ime i u ime svih članova Vlade Republike Srbije, primite izraze iskrenog saučešća", napisala je Brnabić u telegramu saučešća.

JDP: Odlazak Glogovca - nenadoknadiv gubitak

Odlazak Glogovca tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, saopštila je danas njegova matična kuća, Jugoslovensko dramsko pozorište.

Iz JDP-a ističu da je Glogovac bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Na pozorišnu scenu stupio je ulogom u predstavi "Velika pljačka" Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača, a potom zaigrao u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je član ubrzo postao.

Posle Nika Đurova u "Lažnom caru Šćepanu Malom", po Njegošu i ponovo u Mijačevoj režiji, u JDP-u je odmah počeo igrati velike i važne uloge u nekim od najznačajnijih predstava ovog teatra, poput Vladimira u dramatizaciji "U potpalublju", Vladimira Arsenijevića, Dime u Koljadinoj "Polonezi Oginjskog", Troila u Šekspirovom "Troilu i Kresidi", Andreja u "Buretu baruta", Dana u "Bliže" Patrika Marbera, Lagranaža u predstavi !Molijer, još jedan život" po Bulgakovu.

Raskoš njegovog ogromnog dara imala je svoje vrhunce u predstavama "Šine" Milene Marković, "Hadersfild" Uglješe Šajtinca, koje su se na repertoaru zadržale više od deset godina, kao i u Nušićevom "Sumnjivom licu" u kojem je igrao ulogu kapetana Jerotija, te u "Metamorfozama" po Ovidiju i Klajstovom "Razbijenom krčagu".

Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je "Hamlet", 13. decembra 2017.

Vukosavljević: Umetnik širokog izražajnog raspona

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja uputio telegram saučešća porodici preminulog glumca.

"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime upućujem porodici Nebojše Glogovca izraze iskrenog saučešća, u ovom velikom gubitku za srpsku kulturu i za sve nas koji smo ga pratili i voleli. Naprečac i preko reda, ostali smo bez Nebojše Glogovca, koji je bio u zenitu glumačke zrelosti. Umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina", piše u telegramu saučešća.

Iz ministarstva dalje navode, Glogovac nije bio samo visoko ostvaren glumac, nego i umna ličnost sa stavom, koji je znao da odabere šta pripada njegovom umetničkom pozivu, a šta mu ne pripada.

" Glogovac je svojim umećem svedočio da glumačka igra nije samo igra, nego zgusnuti trenutak života. Nebojšin zgusnuti trenutak prekratko je trajao, ali je ostavio trag u večnosti", piše u telegramu saučešća.

Zelenović: Otišao jedan od najboljih glumaca u regionu

Otišao je jedan od najboljih glumaca u regionu, vrhunski umetnik i predvodnik svoje generacije u stvaralačkim okvirima, rekao je danas Tanjugu dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Zelenović je napomenuo da je poslednji put video Glogovca u okviru programa festivala na Paliću.

"Pitao sam se tada šta još može bolje da uradi tako talentovan glumac. Gledao sam ga u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" gde je maestralno odigrao profesora istorije. Mnogo mi je teško. Znao sam da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao da je mlad i da će se izvući", kazao je Zelenović.

Filmski znalac i trenutno upravnik Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU kazao je da je Glogovac ostvario niz nezaboravnih uloga na televiziji, filmu i u pozorištu.

"Mnogo volim film "Hadersfild" u kojem je Glogovac igrao, zatim njegova uloga oca Milutina u televizijskoj seriji "Moj rođak sa sela", pa siloviti start karijere u filmu "Ubistvo sa predumišljajem"... Glogovac je odigrao tu sjajnu ulogu oca Milutina u kojoj ženi na umoru peva pesmu iz mladosti... Nenadoknadiv gubitak za našu kulturu" kazao je Zelenović.

Milićević: Publika "Dana komedije" neće ga zaboraviti

Umetnički direktor Pozorišnog festivala "Dana komedije" u Jagodini Dobrica Milićević, izjavio je da je otišao jedan od najboljih glumaca profesionalnog teatra Srbije.

"Imao je blistavu karijeru, smrt ga je odnela u najboljim godinama stvaralaštva", rekao je Milićević za Tanjug.

Festivalska publika, Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dana komedije" u Jagodini "nikada ga neće zaboraviti", istakao je Milićević.

Smrt Glogovca, izazvala je tugu u Upravi "Dana komedije" u Jagodini jer je glumac igrao mnogo puta na ovom festivalu koji će se ove godine održati 47. put.

Na ovom festivalu, na 45. "Danima komedije" pre dve godine, Glogovac je nagrađen statuetom "ćuran" za ulogu "Adama" u predstavi "Razbijeni krčag" Hajnrića fon Klajsta u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Jevtić: Odlazak Glogovca, nenadoknadiv gubitak

Odlazak Glogovca je nenadoknadiv gubitak za našu kulturu, kazao je Tanjugu Boban Jevtić direktor Filmskog centra Srbije.

On je naglasio da je Glogovac bio jedan od najboljih glumaca svoje generacije.

"Mnogo mi je žao. Izgubili smo velikog umetnika, jednog od najzanačajnijih u istoriji naše kinematografije i pozorišta. Velika nenadoknadiva praznina ostaje iza njega" kazao je Jevtić.

Brajović: Glogovac nas je očaravao silinom svog talenta

Glogovac je očaravao silinom svog talenta i nesumnjivo je bio jedan od najboljih glumaca u Evropi, izjavio je danas glumac Voja Brajović.

Prisustvo Glogovca u našim životima bio je veliki dobitak za sve nas, kazao je Tanjugu Brajović.

"Bili smo veoma počastvovani što smo ga gledali na televiziji, filmu i u pozorištu. Njegov raskošni talenat nas je grejao. Odlazak Nebojše Glogovca predstavlja udar na naše posvećenje pozorištu. Glogovac je nesumnjivo bio jedan od najboljih glumaca u Evropi" kazao je Brajović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.