Neblagovremeno plaćanje poreza i doprinosa

Izvor: Objava, 26.Apr.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neblagovremeno plaćanje poreza i doprinosa

Blagovremeno plaćanje poreza i doprinosa je vrlo važna obaveza fizičkih lica i preduzetnika, ne samo zbog potrebe države da time popuni budžet i da na taj način i sama pravovremeno ispuni sve svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, već i zarad izbegavanja kasnijih komplikacija vezanih za prava poreskih obveznika, kao i plaćanja kazni i kamata na ime poreskog duga i na ime samog poreskog prekršaja.

Građani, privrednici i preduzetnici, međutim, ne moraju više da strahuju od "drakonskih" kazni za kašnjenje u plaćanju poreza budući da su one od 2016. godine znatno smanjene.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, usvojenim u Skupštini Republike Srbije 2016. godine, drakonske kazne za kašnjenje u plaćanju poreza su snižene: deset puta su smanjene za neizmirenje poreza na imovinu građana (sa 50.000 na 5.000 dinara), a za preduzetnike za jednu trećinu (od 150.000 na 100.000 dinara).

Pomenutim izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, promenjen je i redosled uplaćivanja iznosa na osnovu poreskih obaveza: za razliku od dosadašnjeg modela, po kojem su najpre namirivani troškovi naplate pa zatezna kamata, a zatim glavna poreska obaveza, sada se najpre namiruje glavni poreski dug,zatim sledi namirenje obaveza po osnovu kamata, a troškovi naplate se realizuju na kraju.

Osim toga, regulisano je dugovanja vezana za doprinose za obavezno socijalno osiguranje ne zastarevaju.

Radi obezbeđenja ispunjavanja poreskih obaveza od strane dužnika koji su iz određenih razloga propustili da ih izmire na vreme, Poreska služba šalje opomene o dugovanjima za poreze ili doprinose.

U slučaju dobijanja ove opomene, poreski obveznik ima mogućnost da odmah plati navedeni poreski dug sa obračunatim kamatama,ali se preporučuje i celishodnije je da se najpre obrati Poreskoj službi radi utvrđivanju onog dela kamate na dug koji nije obračunat... odnosno za period od datuma izdavanja opomene do datuma samog izmirenja duga.

Primera radi, u slučaju kašnjenja do sedam dana, za dug koji iznosi do 50.000 dinara, dovoljno je uplatiti 200 dinara više od one sume koja piše na opomeni.

No, i pored sve ove aktivnosti, preporučuje se da kroz nekoliko dana poreski obveznik proveri konačno stanje svog ili poreskog duga svoje firme, posle uplata svih navedenih obaveza, kako bi bio potpuno siguran da je izmirio sve obaveze i da neće doći u neprijatnu situaciju kakvu za sobom podvlači dugovanje na ime poreza i doprinosa.

Listing o stanju poreskog duga, osim što se može preuzeti u Poreskoj službi, moguće je dobiti i, posle postupka registracije, onlajn tj. putem mejla.
Osim toga, poreski obveznik se može obratiti nadležnoj Poreskoj službi i sa molbom za odobravanje odlaganja isplate poreskog duga, odnosno za omogućavanje njegovog plaćanja u ratama.

Šta poreski savetnici na temu kašnjenja plaćanja poreza i doprinosa savetuju pogledajte ovde.

Taksa u ovom slučaju iznosi 200 do 300 dinara i može se ostvariti odlaganje plaćanja poreskog duga do 24 meseci, ali to ne znači automatski i izbegavanje plaćanja kamate, nego se time samo sprečava blokada žiro-računa dužnika.
U slučaju neizmirenja poreskog duga, posle uručivanja opomene poreskom obvezniku, sledi Rešenje o prinudnoj naplati.

U slučaju prinudne naplate obračunava se još i pet odsto od iznosa duga na ime dodatnih troškova te naplate, a ukoliko se desi i blokada žiro-računa, onda se naplaćuje još 5.600 dinara.