Ne tražimo politički uticaj, želimo da unapredimo ekonomske odnose sa Srbijom

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne tražimo politički uticaj, želimo da unapredimo ekonomske odnose sa Srbijom"

Tokom dvodnevne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji pričaće se o razvoju bilateralne saradnje, realizaciji velikih ekonomskih projekata.

Tema će biti i situacija u BiH o čemu će biti reči tokom trilateralnog samita lidera Turske, Srbije i BiH, izjavio je turski ambasador u Srbiji Tandžu Bilgič.

"Tokom posete Erdogana Srbiji biće položžen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, a biće otvoreno i ššest fabrika", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Bilgič za Blic.

"Predsednik Republike Turske nakon dve godine opet dolazi u posetu Srbiji. Ove godine je 140. godiššnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a prijateljstvo dvojice lidera je na najviššem nivou. Ovo prijateljstvo se naravno odražažva i na našše bilateralne odnose", rekao je ambasador.

Tokom posete će, kako je najavio, biti odžržan i drugi sastanak Visokog saveta za saradnju, a razgovaraće se o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim dešavanjima.

Za vreme posete održžaće se i poslovni forum na kome će prisustvovati oko 200 privrednika iz Turske, ali i trilateralni samit lidera

Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na molbu da prokomentariše verovanje dela javnosti u Srbiji da kroz ekonomsku saradnju Turska zapravo žželi da proširi i učvrsti svoj politički interes na Balkanu, Bilgič je rekao da je Turska balkanska zemlja i deo Balkana i da je pogrešno govoriti da ta zemlja traži politički uticaj na tim prostorima.

"Turska je balkanska zemlja. Iz Beograda do Turske se avionom putuje sat vremena, a kolima ššest-sedam sati. Iz tog razloga, bilo bi pogreššno govoriti da Turska, koja je u geografskom, istorijskom i demografskom smislu deo Balkana, tražži politički uticaj na ovim prostorima... s obzirom na to da smo već u regionu, mi smo zemlja iz regiona. Naš osnovni cilj je da unapredimo ekonomske i trgovinske odnose sa Srbijom i da našše odnose učinimo institucionalnim", kaže ambasador.

On je istakao da je glavni cilj Ankare bezbednost i stabilnost na Balkanu.

"Pogreššno je tražžiti druge motive iza žželje Turske da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom. Naš cilj je da proizvodimo i rastemo zajedno. Zar to nije prirodno?", upitao je Bilgič.

Na pitanje da prokomentariše to što je bošnjačka SDA Bakira Izetbegovića nedavno usvojila deklaraciju koja bi trebalo da dovede do ukidanja Republike Srpske u BiH, on je naglasio da Turska podržžava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je na snazi već 24 godine, okončan je rat i sporazum je doprineo očuvanju mira. Ako dođe do nekih izmena ili poboljššanja ovog sporazuma, to se naravno mora uraditi uz saglasnost svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležžnih međunarodnih institucija", kaže Bilgič.

On je dodao da je posle deklaracije SDA, Izetbegović naglasio da ove inicijative neće biti jednostrane, nezakonite i neustavne, već da je to moguće samo uz saglasnost svih strana.

"Smatram da će rezultati trilateralnog samita lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji će se održžati tokom posete predsednika Erdogana, ostvariti konkretan doprinos celom regionu", kaže ambasador Turske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.