Nastavlja se: I drugoplasirani dizajn - plagijat?

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 21:42

Nastavlja se: I drugoplasirani dizajn - plagijat?

Zagreb -- Poslednjih nekoliko dana jedna od glavnih tema u Hrvatskoj je skandal s ukradenom slikom kune na hrvatskoj kovanici evra.

Autor tog rada koji je pobedio na konkursu HNB Stjepan Pranjković nakon bure u javnosti izvinio se, povukao se iz konkursa i odrekao nagrade.

Sada o Pranjkovićevom dopisu treba da se oglasi Komisija za novac HNB koja je sprovodila konkurs za četiri hrvatske kovanice evra, odnosno centa. Kako je Index nezvanično saznao iz HNB, Komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne namerava da poništi ceo konkurs, nego samo sve Pranjkovićeve radove. Njegovi radovi su, naime, nagrađeni za još dve kovanice, a on je za sve trebalo da bude nagrađen sa ukupno 140.000 kuna (oko 18.600 evra).

Drama u Hrvatskoj još traje, a sada je objavljeno i drugoplasirano rešenje FOTO

Do povlačenja prvonagrađenog autora došlo je nakon što se ispostavilo da je kuna s njegove kovanice identična kuni sa slike škotskog fotografa koja je lako dostupna na internetu.

Oglasio se i Plenković: "Nepotrebna neugodnost"

Šta će se tačno dalje događati s kovanicom evra s motivom kune zvaničnog naziva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" nije posve jasno, ali u prvi plan je sada izbio drugonagrađeni rad za tu kovanicu.

I kuna sa drugoplasirane kovanice jako podseća na sliku s interneta

Autor te drugoplasirane evrokovanice od jednog evra s motivom kune je 22-godišnji Petar Perčić, student smera Multimedija, oblikovanje i primena na Univerzitetu "Sjever" u Varaždinu.

Otkriveno kako će izgledati hrvatska kovanica sa Teslinim likom FOTO

Njegova kuna jako podsjeća na ilustraciju kune koja se takođe jednostavno može pronaći na internetu pretraživanjem putem Gugla.

Radi se o jednoj od ilustracija kune na slici unutar članka "Kuna zlatica ili bjelica - kako ih razlikovati" objavljenoj na portalu Ribo-lov.com. Navodi se da je tekst prenesen iz Časopisa Hrvatske šume, tačnije izdanja 198 iz 2013. godine, te da je autor teksta Zoran Timarac. Nije jasno jesu li i slike prenesene iz tog časopisa.

Minorne razlike

Ilustracija s kovanice jako sliči na jednu ilustraciju kune zlatice na slici objavljenoj na ribolovačkom portalu.

Za razliku od Pranjkovićevog rada, ovde su ipak primetne male razlike - kuna s interneta je neznatno duža i njen je rep nešto tanji te se nalazi niže. Kuna s kovanice je generalno malo deblja, ali radi se zaista o sitnim razlikama. Poza u kojoj se kuna nalazi je gotovo identična na kovanici i na slici objavljenoj na ribolovačkom portalu.

Komisija se branila da su proveravali samo slike za hrvatsku reč kuna, ova slika se nalazi pri vrhu tog pretraživanja

Inače, članak u kom se nalazi i fotografija na kojoj je ilustracija s kune koja podseća na onu kakva se nalazi na drugoplasiranom predlogu kovanice na internetu je dostupan od 12. marta prošle godine i nalazi se pri vrhu rezultata koje Gugl izbacuje kada se upiše kuna, čak i sada kada Gugl, nakon izbijanja skandala s prvoplasiranom kovanicom, na vrhu izbacuje slike medijskih objava o krađi dizajna.

Dizajner hrvatskih kovanica raskrinkan - tražio pomoć po grupama na Fejsu: "Dizajniram neke novčiće"

Komisija za novac se, kako je Index danas nezvanično saznao, za aferu opravdavala time da su proveravali da li je neka od slika u radovima preuzeta s interneta tako što su pretraživali hrvatsku reč za kunu, a ne i englesku.

Slika s ribolovačkog portala je pri vrhu kada se upiše hrvatska reč - kuna, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.