Nastavak saradnje sa kineskim gigantom: Ziđin u naredne dve godine otvara rudnik u Čukaru Peki

Izvor: B92, 07.Sep.2019, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak saradnje sa kineskim gigantom: Ziđin u naredne dve godine otvara rudnik u Čukaru Peki

Sjamen -- Kineska rudarska kompanija Ziđin, koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu Čukaru Peki kod Bora u naredne dve godine.

Sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je danas u kineskom gradu Sjamenu.

Memorandum o razumevanju za razvoj Gornje zone rudnika bakra Timok kod Bora, poznatijeg kao Čukaru Peki, u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sa kineske strane predsednik kompanije Ziđin Majning Grup Đinh Čen.

Ministar Antić je posle ceremonije potpisivanja ugovora rekao da će kompanija Ziđin, koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone Timoka investirati 474 miliona dolara.

"Kada to gornje nalazište, odnosno, ta zona uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja biće oko 79.000 tona bakra. To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo realizovali sa Ziđinom", rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

Kako je rekao , kineski gigant, koji je strateški partner Srbije sa kojim zajednički razvijamo RTB Bor, u našoj zemlji će proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona iz sopstvenog koncentrata kompanije Ziđin Bor i oko 80.000 tona u okviru projekta Timok.

Predsednik kompanije Ziđin Čen Đinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom. U Sjamenu je danas potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik Ziđin.

"'Bor je veoma važan za našu saradnju, a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada"', rekao je novinarima prvi čovek Ziđina. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saranje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.