Nastavak Turskog toka velika šansa za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak Turskog toka velika šansa za Srbiju

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će uskoro biti nastavljena izgradnja Turskog toka koji iz Rusija preko Turske ide prema Bugarskoj i dodao da Srbija sprema da se priključi tom gasovodu.

"Važan projekat za nas je mogućnost da kroz naš region prođe nastavak deonice Turskog toka. Krak ispod Crnog mora izaći će tokom novembra na tursku obalu i zatim će krenuti izgradnja gasovoda ka Bugarskoj", rekao je Antić na otvaranju dvodnevne međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferencije za energetsku bezbednost Evroazije u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

On je istakao da je taj projekat značajna prilika za ceo region i njegovu energetsku bezbednost.

"Mogućnosti da 10 do 15 milijardi metara kubnih ruskog gasa iz Turske prođe prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unapredimo energetsku bezbednost. To će otvoriti mogućnost razvoja gasifikacije i gasne privrede", naveo je ministar.

On je istakao da bi priključenjem na Turski tok te zemlje postale tranzitne i za gas i ostvarivale od toga značajan profit.

"Srbija veliku pažnju posvećuje tom projektu, spremni smo da iskoristimo šansu koju taj projekat pruža. Ipak, to ne zavisi samo od nas, tu su naše komšije Bugarska i Mađarska", rekao je Antić.

On je istakao da je za Srbiju značajno i povezivanje na Južni gasni koridor i gasovode TANAP i TAP i Kaspijski basen, preko LNG terminala u Grčkoj, odnosno gasne konekcije između Grčke i Bugarske.

Podsetio je da je za sve zemlje u regionu energetska bezbednost, odnosno sigurno snabdevanje energentima, jedan od najznačajnijih segmenata privrednog razvoja.

"Živimo u dinamičnom periodu koji u vremenu četvrte industrijske revolucije označava promene u privredi i koji je vrlo zahtevan i dinamičan, i sa stanovišta prilagođavanja naše privrede tržišnim uslovima i snažnim zahtevima to mora biti praćeno snažnom energetskom politikom koja treba za sve to da da odgovor, u smislu sigurnog snabdevanja ključnim energentima koje ovo vreme zahteva, za građane i privredu", ukazao je Antić.

Naveo je da Srbija trenutno pokušava da uhvati snažan korak sa industrijskom modernizacijom koju ovo vreme donosi i istakao da je ponosan na rezultate koje je Srbija nakon seta loših perioda prošla od vremena sankcija, ratova i bombardovanja.

Istakao je da je Srbija pokrenula snažan investicioni ciklus u oblasti energetike, u okviru kojeg se grade postrojenja za više od 1.000 megavata struje, od čega najviše iz obnovljivih izvora energije - vetra, solarne energije, biomase, geotermalnih i hidro sektora.

Srbija, takođe, rekao je Antić, modernizuje svoju naftnu privredu, i ističe da je u toku velika investicija NIS-a u Pančevu, gde se realizuje velika investicija Duboka prerada vredna 300 miliona evra.

Grčki ministar za životnu sredinu i energetiku Jorgos Statakis istakao je da se zemlje Centralne i Istočne Evrope trenutno nalaze u periodu transformacije i tranzicije čitavog energetskog sektora, dodajući da je za tu transformaciju važna spoljna saradnja i infrastrukturni projekti.

Naveo je da Grčka trenutno sprovodi tri glavna projekta, od kojih je prvi onaj kojim se gas dostavlja iz Azejberdžana ka Italiji, ali da postoje još dva projekta koji doprinose opštoj diverzifikaciji i obezbeđivanju novih energetskih izvora.

Izrazio je nadu da će zemlje ovog dela Evrope raditi zajedno i više sarađivati u izgradnji projekata sa obnovljivim izvorima energije.

Ministar energetike Nepala Barsaman Pun kaže da u toj zemlji postoji značajan prostor za investicije kada je energetika u pitanju, uključujući solarnu energiju i hidro projekte.

Prema njegovim rečima, energetska efikasnost igra ključnu ulogu u ekonomskom razvoju i ukazao da države zbog toga moraju sarađivati.

"Drago mi je što mi je ukazana prilika da s ministrima iz Grčke, Mađarske i Srbije, ali i sa drugim učesnicima razmenjujemo informacije i ostvarimo značajnu saradnju na tu temu", naveo je Pun.

Organizatori konferencije su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija "Enerdžipakt".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.