Našao ko ima da plati: Stanodavac sad traži 2.000 – ili da se seli

Izvor: B92, 01.Dec.2022, 11:55

Našao ko ima da plati: Stanodavac sad traži 2.000 – ili da se seli

Usled velikog broja Rusa koji su došli u Srbiju, mnogi stanodavci u Beogradu su drastično podigli cene stanova i to ne više samo u centru grada, već i na periferiji.

Kada smo pomislili da je vrhunac bahatosti stanodavaca primer iz Krnjače, gde je čovek tražio 700 evra za stan od 47 kvadrata, uz napomenu da prednost imaju Rusi, stigao je novi, šokantan primer, ovaj put sa Vračara.

"Izdajem nov namešten stan, 47 kvadrata, Palilula, Krnjača. Samo 4 km od centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada. Internet, kablovska, francuski krevet, singl krevet, klima, frižider sa zamrzivačem, šporet, rerna, veš mašina, kada za kupanje, televizor, aspirator... Slobodan parking zgrade. Minimalni zakup 12 meseci. Prednost imaju Rusi", stajalo je u opisu ovog oglasa.

Ovaj oglas razbesneo je mnoge, koji su se pitali da li "neko može da zaustavi bahatost stanodavaca".

A onda se javila žena koja je doživela šok kada joj je stanodavac došao na vrata.

Sa 800 na 2.000 evra

Ona je iznajmljivala stan na Vračaru i kiriju uredno plaćala 800 evra, što je već poprilično velika suma, ali to je bio iznos koji je ona mogla da plati.

Međutim, stanodavac se samo pojavio jedan dan i rekao joj da u stanu može da ostane, ali za mesečnu kiriju od 2.000 evra! Ako joj ne odgovara, ima rok od sedam dana da se iseli. Razlog - našao je nekog ko je spreman toliko da plati. Nije imala drugog izbora, i ovih dana pakuje kofere i napušta stan.

Ova suma premašila je sva dosadašnja poskupljenja, jer prema dosadašnjim pokazateljima, ukoliko neko želi da živi u samom centru prestonice, u proseku potrebno je za najam stana da izdvoji 1.000 evra. Naravno, može se naći i za upola manje, ali za to je potrebno dosta vremena, traganja i neke lude sreće ili ako imate neki određeni dogovor sa vlasnikom.

Jeftinija i praktičnija varijanta je svakako periferija gde možete naći stan i za 220 evra pa naviše, iako se i tamo beleži porast cena najma, piše Blic.

Za "lux" podstanarski život bar 2.000 evra

Prema računici lista, ukoliko neko nema svoj stan, a želi da živi u centru Beograda, potrebno je da ima na raspolaganju oko 2.000 evra, računajući da je samo za najam stana potrebno do 1.000 evra, za račune do 200, za automobil oko 200 evra, za hranu za jednu osobu oko 300 evra i oko 200 evra za troškove izlazaka. Bez kupovine i putovanja. Naravno, cene variraju i potrebe su individualne.

Nešto jeftinija varijanta je selidba iz centra na periferiju, i uz maksimalnu uštedu, te potrebno negde oko 740 evra mesečno, pa i manje. To podrazumeva da stan, recimo, košta najviše 350 evra, da za prevoz ide oko 40 evra, te da se koristi javni gradski prevoz, da nema kredit...

"Situacija nije nimalo jednostavna jer troškovi rastu. Sve nekako izguramo i prihvatimo, ali stanarina 1.000 evra, to je neprihvatljivo. Jasno je da neko želi da zaradi, ali ipak… nadajmo se da će se ovo normalizovati što pre, a ne da se selimo na daleku periferiju a da mi do posla treba sat i po vremena“, kaže Aleksandra S. iz Vranja, koja već godinu i po dana živi i radi u Beogradu.

Ali sa ovim primerom od 2.000 evra, teško da će uskoro doći do nekog preokreta u korist podstanara, a ove cene teško podnose i zaposleni, a kamoli studenti.

To potvrđuje i Ervin Pašanović, član Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije.

"Tržište diktira cene, te samim tim koliko postoji potražnja za stanovima za izdavanje po višim cenama, naravno da će stanodavci tražiti veći zakup. Broj ruskih i ukrajinskih građana koji je došao u Srbiju je prema procenama oko 50.000, što prevedeno u stambene jedinice iznosi oko 20.000. Još uvek nije sigurno koliko će ukrajinska kriza trajati iako oni veruju da neće duže od nekoliko meseci biti u našoj zemlji, spremni su da plate visoke cene zakupa. Šta će biti za nekoliko meseci ukoliko budu prinuđeni da ostanu ovde, ostaje da vidimo. Ali, cene se dižu lako, a spuštaju teško, tako da je moja projekcija da će ovaj nivo ostati još narednih šest meseci ako ne i duže“, rekao je Pašanović za Blic.

Kad ne prestaješ da pratiš oglase...

Da nisu svi stanodavci spremni da zbog Rusa izgube sigurne podstanare, govori i slučaj Ane I. koja već tri godine živi u Beogradu. Kako kaže, ona je stan na Dorćolu pronašla početkom godine, u periodu kada nije bilo ovoliko Rusa, te objašnjava da je do dobre lokacije i lepog stana došla po preporuci.

"Stan je lep i na dobroj lokaciji, a vlasnici ne žive u Srbiji. Do tog stana došla sam po preporuci sestre koja poznaje vlasnike. Dogovorili smo se i to je to, ali kako su cene nekretnina počele da rastu, svakog meseca se pitam hoće li mi stići poruka da je od narednog meseca cena 1.000 evra, jer realno i za manje stanove na ovoj lokaciji traži se i više. Za mene bi to bilo neprihvatljivo u svakom slučaju“, objašnjava Ana.

Ona zato redovno prati oglase, da bude u toku sa ponudama, a zaključak je, kaže, da ispod 1.000 evra bukvalno nema ništa pristojno u centru grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.