Izvor: B92, 10.Jun.2019, 16:15

Naplaćuju dugove iz bivše SFRJ: Slovenija tužila Hrvatsku sudu u Strazburu

Naplaćuju dugove iz bivše SFRJ: Slovenija tužila Hrvatsku sudu u Strazburu

Ljubljana/Zagreb -- Slovenija je tužila Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava žaleći se na postupanje hrvatskih sudova u sporovima koje je pokrenula "Ljubljanska banka".

"Ljubljanska banka" preko hrtvatskih sudova pokušava da naplati dugova od hrvatskih komapnija nastalih pre raspada SFRJ.

U najavi Evropskog suda za sednicu koja će se održati u sredu, 12. juna, piše da će Veliko veće (od 17 sudija) razmatrati prihvatljivost ove tužbe u kojoj Slovenija tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su hrvatski sudovi "nepravični, nedovoljno nepristrasni i diskriminatorski".

Nakon sednice, sud će početi sa raspravama, koje će se održati "u privatnom postupku". Odluka o prihvatljivosti tužbe će biti doneta u kasnijoj fazi, navodi se u informaciji suda.

Slovenija se tužbom žali na ponašanje sudskih i izvršnih vlasti u Hrvatskoj u vezi sa imovinom i potraživanjima Ljubljanske banke dd, deoničkog društva osnovanog prema slovenačkom pravu i njene glavne filijale Ljubljanska banka Zagreb, u Hrvatskoj, u kontekstu raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), naveo je Evropski sud.

Vlada Slovenije je u tužbi ukazala da su između 1991. i 1996. godine Ljubljanska banka i njena filijala u Zagrebu pokrenule postupke pred hrvatskih sudovima protiv određenog broja hrvatskih komapnija, tražeći otplatu dugova ugovorenih u bivšoj SFRJ, uglavnom tokom 80-tih godina prošlog veka.

Tokom 1994. godine više od 80 takvih predmeta je bilo pred hrvatskim sudovima.

Neki su i dalje u toku, drugi su okončani presudama kojima se odriče pravo Ljubljanske banke da bude stranka pred hrvatskim sudovima, dok u nekim drugim slučajevima presude u korist banke nikad nisu mogle da budu izvršene.

U 2007. godini Ljubljanska banka iznela je slične pritužbe pred Evropski sud za ljudska prava u sporu Ljubljanska banka protiv Hrvatske, žaleći se zbog nesprovođenja dva sudska naloga za izvršenje u doneta u njenu korist u sporu protiv hrvatske kompanije šećera povodom naplate duga.

Međutim, 2015. godine Evropski sud je ovaj slučaj proglasio neprihvatljivim, jer je banka bila pod kontrolom države i nije imala pravo da podnese predstavku, navodi Evropski sud.

U septembru 2016. Vlada Slovenije podnela je novu predstavku Evropskom sudu protiv Hrvatske, žaleći na mnogobrojne povrede prava na pravično suđenje.

Slovenija tvrdi da je Ljubljanska banka i dalje žrtva proizvoljnog tumačenja slovenčkog prava pred hrvatskim sudovima, suprotno hrvatskim pravilima o sukobu (nadležnosti) što, kako navodi, dovodi do konstantnog proizvoljnog poricanja bankinog prava da bude stranka u datim sudskim postupcima.

Slovenija, takođe, navodi kršenje prava Ljubljanske banke na pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom i kontradiktorni postupak.

Pored toga, žali se i na nerazumno trajanje postupaka, i na kršenje prava na nepristrasno i nezavisno sudstvo kroz mešanje hrvstskih izvršnih vlasti u postupak pred sudom.

Na kraju, žali se i da je bilo nemoguće da dobije izvršenje konačnih presuda u mnogim slučajevima.

Prema navodima slovenačke vlade, takođe je bilo nekoliko kršenja prava Ljubljanske banke na mirno uživanje svojine, zabrane diskriminacije i prava na efikasan pravni lek, koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Hrvatska vlada je poslala svoj odgovor na predstavku 28. oktobra 2016. godine, a 18. decembra 2018. godine sudsko veće je prosledilo ovaj slučaj Velikom veću Evropskog suda na odlučivanje.

Nastavak na B92...


 Povezane vesti

Ljubljanska banka tužila Hrvatsku zbog duga iz osamdesetih

Izvor: Blic, 11.Jun.2019, 10:32

Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava razmatraće sutra tužbu Slovenije protiv Hrvatske povodom sporova pred hrvatskim sudovima koje je pokrenula slovenačka "Ljubljanska banka" radi naplate dugova od hrvatskih kompanija nastalih pre raspada SFRJ.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.