Nakon suše, poljoprivrednici se muče sa plasmanom pšenice

Izvor: Capital.ba, 23.Avg.2022, 04:38

Nakon suše, poljoprivrednici se muče sa plasmanom pšenice

ŠAMAC – Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da je žetva na području Posavine završena i da su prinosi od pet do devet tona po hektaru, ali da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa plasmanom roda pšenice. FOTO: Agencije “Bez obzira na sve probleme, poput suše, imamo i problem sa plasmanom roda pšenice. Došlo je do pomaka po pitanju porasta cijena, ali i do smanjenja potražnje za ovom žitaricom”, naveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << Marinković. On je naveo da neki poljoprivredni proizvođači i stratezi smatraju da bi moglo doći do dodatnog povećanja potražnje i cijene ove žitarice u narednim mjesecima. Marinković je istakao da je na području Posavine prinos pšenice od pet do devet tona po hektaru, zavisno od tipa zemljišta, primjenjene agrotehnike, mineralnih đubriva, samog sortimenta. “Jasno da je prosjek opet negdje oko 5,5 tona po hektru i da je pšenica prilično dobrog kvaliteta i da dosta poljoprivrednika je zdržalo rod, jer nisu htjeli da je prodaju po nižim cijenama”, naveo je on. Marinković je apelovao da poljoprivredni proizvođači prekontrolišu pšenicu, ukoliko se odluče da zadrže u skladištima, jer je došlo do pojave žiška.  Srna Чланак Nakon suše, poljoprivrednici se muče sa plasmanom pšenice се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Marinković: Umanjeni prinosi kukuruza i do 80 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2022

ŠAMAC - Kukuruz je zbog suše ove godine najviše stradao i prinosi će biti umanjeni od 20 do 80 odsto, a ponegdje će šteta biti i totalna, izjavio je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.