Nakon protesta: PA smanjuje plate desetinama hiljada zaposlenih

Izvor: B92, 02.Jul.2020, 13:31

Nakon protesta: PA smanjuje plate desetinama hiljada zaposlenih

Ramala -- Palestinska uprava (PA) saopštila je da će smanjiti plate desetinama hiljada svojih zaposlenih.

To se desilo nakon što je protestna akcija protiv planova Izraela da izvrši aneksiju okupirane Zapadne obale produbila novčanu krizu.

Njenu ekonomiju već je ugrozila pandemija korona virusa, a PA, koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali na osnovu privremenog mirovnog sporazuma, prošlog meseca je odbacila primopredaju poreza koji Izrael skuplja u njeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ime, preneo je Rojters.

Transferi, oko 190 miliona dolara mesečno, čine više od polovine budžeta PA i proizilaze iz carina na uvoz koji dolaze preko izraelskih luka do Zapadne obale i Gaze.

PA je odustala od poreza nakon što je u maju proglasila bilateralne sporazume sa Izraelom ništavnim.

"Zbog odbijanja novca od poreza i opšteg pada sredstava...prihodi države su smanjeni za 80 procenata", izjavio je palestinski ministar finansija Šukri Bišara, misleći pri tom i na sredstva izgubljena tokom pandemije.

On je najavio je da će mnogima od 132.000 zaposlenih u PA plata biti smanjena za polovinu, ali da neće pasti ispod minimalne plate od 1.750 šekela (507 dolara) mesečno.

Analitičari navode da bi zdravstvena kriza i finansijski sporovi sa Izraelom mogli da dovedu PA do finansijskog kolapsa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.