Nakon podatka da je roba iz Brazila puna toksičnih pesticida, oglasila se ambasada: Otkriveno da li ima opasnosti za Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2019, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon podatka da je roba iz Brazila puna toksičnih pesticida, oglasila se ambasada: Otkriveno da li ima opasnosti za Srbiju

Nakon izvršenih ekspertiza zaključeno je da hrana koja se proizvodi u Brazilu može biti slobodno odobrena za upotrebu

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da se uticaj pesticida koji se koriste u Brazilu može osetiti i u Srbiji i da to može biti opasno po ljude, ambasada Brazila u Srbiji iznela je nove podatke o tom uticaju.

Brazilska Nacionalna agencija za sanitarni nadzor (ANVISA) objavila je 1. avgusta ove godine toksikološku reklasifikaciju pesticida >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji su u Brazilu odobreni za upotrebu. Iako je reklasifikacija učinila da sredstva za zaštitu biljaka koja su ranije bila klasifikovana kao “ekstremno toksična” dobiju nešto blaže klasifikacije, ta je mera služila da se brazilska pravila usklade sa međunarodnim parametrima, usvojenim u zemljama Evropske Unije i Azije.

Reklasifikacija sledi kriterijume koji su ustanovljeni po Globalno harmonizovanom sistemu (GHZ) klasifikacije i obeležavanja hemikalija Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu. Kategorije toksikološke klasifikacije poljoprivrednih sredstava proširene su sa četiri na pet, a uključena je i kategorija “nije klasifikovano”, koja važi za proizvode veoma niskog potencijala oštećenja, kao što su, na primer, proizvodi biološkog porekla. To proširenje sprečava realno poređenje prethodne toksikološke klasifikacije sa aktuelnom reklasifikacijom.

U Brazilu, klasifikacija prema kriterijumu toksičnosti uzima u obzir samo akutnu oralnu, kutanu i inhalatornu toksičnost i sledi iste one parametre koje je definisao GHS. Međutim, proizvodi koji pokažu toksičnost druge vrste (na primer, toksično dejstvo na reproduktivni sistem, nepovoljan uticaj na laktaciji, ili na neki određeni organ) takođe moraju biti posebno klasifikovani, a njihova klasifikacija isto sledi parametre koje je definisao GHS. Isto kao i nova klasifikacija ANVISA-e, GHS razlikuje akutnu toksičnost od ostalih tipova toksičnosti.

Što se tiče registra pesticida, prema podacima brazilskog Ministarstva poljoprivrede, stočarstva i snabdevanja, 42 poljoprivredna sredstva registrovana su 24. juna ove godine. Sa tog spiska, 29 sredstava su ekvivalenti tehnički proizvodi, tj. generička sredstva čiji su aktivni sastojci već bili odobreni za industrijsku upotrebu u zemlji. Od preostalih sredstava, 12 (10 hemijskog i dva mikrobiološkog porekla) su generički proizvodi spremni za korišćenje u kontroli biljnih bolesti u brazilskoj poljoprivredi. Samo jedan tehnički proizvod sadrži novi aktivni sastojak (florpirauksifen-benzil), veoma efikasan protiv korova i manje toksičan od onih koji su trenutno dostupni na tržištu. Proizvodi registrovani na dan 24.6. u proseku već četiri godine čekaju na odobrenje.

Od januara do jula registrovano je 290 novih poljoprivrednih sredstava, od kojih 272 sadrže aktivne sastojke koji se nalaze i u ranije odobrenim sredstvima. Od toga, 171 koriste sastojke koje je odobrila Evropska Unija, a 22 sadže sastojke koje su pojedinačno odobrile zemlje EU.

Cilj odobravanja za upotrebu tih generičkih sredstava jeste da se poveća konkurencija na tržištu i smanji cena sredstava, što umanjuje i troškove proizvodnje. A odobravanje novih proizvoda za upotrebu ima za cilj da se učine dostupnima novi i efikasniji načini kontrole, koji imaju manje uticaja na životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

Izveštaj Programa za analizu tragova agrotoksičnih sredstava u hrani (PARA), koji je realizovala Anvisa, pokazao je da blizu 99% uzoraka hrane analiziranih od 2013. do 2015. ne sadrži primese supstanci koje predstavljaju akutni rizik za zdravlje. Novi izveštaj, sa analizom podataka praćenja tih tragova u periodu od 2016. do 2018, treba da bude objavljen ove godine.

Kriterijumi koje Brazil koristi da odobri nove registre rigorozni su u istoj ili većoj meri kao i kriterijumi drugih zemalja, uključujući i evropske. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu i Svetske banke, Brazil se nalazi iza mnogih zemalja po upotrebi poljoprivrednih sredstava na obradivim površinama. Dok je u Brazilu upotreba ograničena na 1,16 kilograma po hektaru, u Nemačkoj je 1,90 kg/ha, u Holandiji 4,59 kg/ha, u Francuskoj 2,40 kg/ha, a u Japanu čak 11,75 kg/ha.

Nasuprot statistikama FAO, koje uzimaju u obzir vezu između upotrebe sredstava i ukupne zapremine poljoprivredne proizvodnje, mnogi tekstovi koji kritikuju brazilsku poljoprivredu služe se statistikama o ukupnoj zapremini poljoprivrednih sredstava upotrebljenih tokom jedne godine, ignorišući činjenicu da tropska poljoprivreda visoke produktivnosti postiže dve ili čak tri žetve godišnje.

od strane nacionalnih i međunarodnih organa i izvezena u više od 160 zemalja, jer ne predstavlja nikakv rizik po krajnjeg potrošača.

BONUS VIDEO: UNIŠTAVALI GRADOVE, UKINULI LETO: Ovo su posledice najvećih vulkanskih erupcija na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.