Najveća investicija posle Panasonika, bruto plata 90.000 RSD

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća investicija posle Panasonika, bruto plata 90.000 RSD

Svilajnac -- Kompanija Alfa tehniks, koja se bavi projektovanjem i mašinskom obradom metala, otvorila je proizvodni pogon u Svilajncu vredan 5,5 miliona evra.

Novu fabriku otvorili su predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i generalni direktor Alfa tehniksa Dragoljub Radulović.

To je 12. fabrika koja je otvorena u Svilajncu u proteklih 10 godina, a druga po veličini investicije, odmah iza Panasonika.

Milanović je rekao da je vrednost investicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 5,5 miliona evra, od čega je podrška države 600.000 evra.

"Alfa tehniks je ovom investicijom postao vlasnik kompleksa od oko 4,5 hektara sa sopstvenom železničkom prugom i preko 8.000 kvadratnih metara u objektima", rekao je Milanović.

On je naveo da fabrika trenutno zapošljava 202 radnika, a da je planirano da se u narednih nekoliko godina taj broj radnika udvostruči, jer je u toku proširenje proizvodnje.

"Prosečna bruto plata zaposlenih u kompaniji je 90.000 dinara", kazao je Milanović.

Proizvodnja Alfa tehniksa na godišnjem nivou iznosi 10 miliona evra, a 80 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu. Proizvodi se plasiraju u više od 40 zemalja širom sveta.

Generalni direktor Dragoljub Radulović kazao je da su se odlučili da proizvodnju iz Kragujevca presele u Slobodnu zonu Svilajnac zbog boljih uslova i mogućnosti proširivanja.

"Najveće izvozne poslove ostvarujemo u proizvodnji čeličnih konstrukcija za automobilsku i avio industriju. Zahvaljujući partnerstvu sa nemačkom kompanijom Dur asembli prodakts (Durr Assembly Products) projektujemo i proizvodimo zvučno izolovane kabine za više od 20 najpoznatijih svetskih proizvodjača automobila: Mercedes, Volvo, Lambordžini, Rols Rojs, Aston Martin, Jaguar, Nisan i Ford", kazao je on.

Radulović je kazao i da ta kompanija projektuje i proizvodi logističke sisteme za najveće svetske aerodrome.

"Čelične konstrukcije, projektovane i proizvedene u Svilajncu, podržavaće bezbedan i brz protok robe i putnika na aerodromima u gotovo svim evropskim zemljama, Australiji, Aziji i Severnoj Americi. Ponosan sam i na našu kvalifikovanu radnu snagu, jer kod nas radi i prvak Srbije u zavarivanju i treći na svetu", dodao je Radulović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.