Najstabilnija ruska valuta nije novac: UMESTO PLATE 15 BOCA VOTKE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2019, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstabilnija ruska valuta nije novac: UMESTO PLATE 15 BOCA VOTKE!

U nekim ruskim selima umesto novcem radnike su plaćali votkom jer tokom finansijskog kraha novac nije imao nikakvu funkciju, bio je gotovo bezvredan. Stoga se trgovanje votkom činilo potpuno razumnim.

Kad su roditelji Evgenije Pletneve početkom devedesetih gradili kuću nedaleko od Sankt Peterburga, daske i vrata nisu mogli da pronađu u trgovinama. Kako bi došli do potrebnih materijala istakli su plakate po gradu navodeći što sve traže – a zauzvrat daju votku ili novac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Evgenijin otac je bio mornar pa je na svojim putovanjima kupio i Royal votku koja je imala čak 96 odsto alkohola. Uspešno su je prodali i kupili sve što im je bilo potrebno za radove. Tada se takav oblik razmene dobara nije činio nimalo neobičan jer su mnogi to radili.

Tokom velike inflacije, rublje neke trgovine nisu ni primale. Umesto toga bi tražile nemačke marke, britanske funte ili najčešće, američke dolare. Budući da dolar u Rusiji nije mogao da bude službeno sredstvo plaćanja, umesto cene stajala je skraćenica u. e. koja je označavala "uslovnu jedinicu". U slengu se koristio izraz "ubijeni rakuni" (rus. "ubitye enoty"). U to se vreme za milion počeo koristiti izraz "limun", koji je bio gotovo zaboravljen od 20-ih godina i vremena velikih inflacija.

Godine 1998. vlasti u jednom sibirskom okrugu podelile su hiljada nastavnika po 15 boca votke umesto plate. Navodno je prvobitna ideja za sredstvo isplate uključivala toaletni papir, ali odlučili su se na votku jer se može zameniti za hleb ili neke druge namirnice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.