Na vidiku rešenje i za Galeniku, sutra otvaranje ponuda

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2016, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na vidiku rešenje i za Galeniku, sutra otvaranje ponuda

Da li su tri ponuđača, koja se utrkuju za 25 odsto udela u Galenici, ispravila manjkavosti u dokumentaciji, biće poznato sutra kad budu ponovo otvorene njihove ponude, a ubrzo zatim Komisija nadležna za sprovođenje postupka strateškog partnerstva uputiće vladi predlog s kojom bi od tri kompanije trebalo ući u pregovore o partnerstvu.

To je Tanjugu potvrdio i pomoćnik ministra privrede Milun Trivunac koji je istakao da će 16. avgusta Komisija dobiti tačan izveštaj da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << li su svi ponuđači ispunili sve što je dodatno od njih traženo.

"U skladu sa tim, zatražićemo novu formalnu sednicu Komisije i, ako je sve u redu, krenućemo u otvaranje finasijskih ponuda. Zatim ćemo rangirati ponude, a potom uputiti predlog Vladi Srbije s kim da se stupi u pregovore. Posle je na vladi da izveštaj usvoji ili ne", rekao je Trivunac.

On je dodao da se, kad se to desi, formalno kreće u pregovore sa jednim izabranim ponuđačem, a to će se znati u nedelji nakon 17. avgusta.

Na tender su se javila tri ponuđača - Kadila farmasjutikals iz Indije, EMS iz Brazila i britansko ruski konzorcijum Frontier Farma- Petrovaks farm.

Upitan koji bi partner od pomenutih bio idealan, generalni direktor Galenike Nedeljko Pantić rekao je u izjavi Tanjugu da je dobrodošao onaj partner koji će sačuvati broj zaposlenih, uložiti u modernizaciju postrojenja, održati i povećati proizvodnju lekova.

Profesor Ekonomskog fakulteta Blagoje Paunović ukazuje da je Galenika kompanija od nacionalnog značaja.

"Politikom cena koja je ranije vođena, specijalnim odnosom koji su imali distributeri lekova i svi ostali s jedne strane, Galenika je dovedena u prilično loše stanje. Zato bi strateški parter morao da da stratešku polugu", kaže Paunović.

Partner bi, kako je naveo, morao da bude neko ko bi stvorio kompatibilnu strategiju sa Galenikom i ko bi iskoristio već postojeću fabriku čvrstih farmaceutskih formi, koja posluje u okviru Galenike i vrlo je savremena.

"Galenika ima širok proizvodni asortiman, on bi morao da se suzi. Ali, na primer, ta fabrika nije uvela novi lek dve decenije, a srpska kompanija ima dobar stručni kadar koji se bavi proizvodnjom i kontrolom", rekao je Paunović, dodajući da bi partner mogao da bude značajan i u delu marketinga.

Paunović je naveo da Indijci, na primer, imaju i sami proizvodnju lekova, dok rusko-britanski kupac može biti važan po pitanju eventualnog izlaska na rusko tržište.

"Rusko tržište lekova je prilično zatvoreno i mnoge farmaceutske kuće ne mogu da izađu na njega", rekao je Paunović.

Sve tri prijavljene kompanije, inače, poznate su u svetu kada je reč o ovoj industrijskoj grani.

Britansko-ruski konzoricijumu "Frontier Farma - Petrovaks farm" spada u deset najvećih kompanija kada je reč o istraživanju, uvođenju novih lekova i vakcina, dok se druga dva ponuđača ne bave istraživanjem, već mahom proizvodnjom.

Petrovaks spada u top 10 ruskih kopmanija kada je reč o istraživanju, ima tim od oko 50 naučnika koji se bave novim proizvodima i značajnu sumu ulaže u istraživanje, što u slučaju partnerstva Galenici može da koristi.

Frontier ima iskustva u vođenju loklnih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali i zapadnim multinacionalnim britanskog Glakso Smit Klajn, nemačkog Bohringer Ingelhajm, američkog Aktavisa i nemačkog Bajera. Taj tim je dokazao da može da preokrene trend u kompaniji i učini je prfitabilnom.

Frontier-Petrovaks nije globalni konglomerat, sa interesima na različitim tržištima, pa bi Galenika mogla da zadrži nezavisnost i raste "na sposptvenim nogama", pre nego da samo podržava multinacionalne prioritete.

Druga dva ponuđača takođe su veliki igrači u oblasti farmacije.

Primera radi, indijski ponuđač "Kadila farmasjutikals" je jedna od najvećih farmaceustskih kompanija u toj zemlji, sa dugogodišnjom poslovnom istorijom firme.

Kadila do sada nije mnogo radila u Evropi, dok je poslovala u Americi.

Poznato je takođe i da su imali problema u SAD-u, gde ih je Federalna agencija za lekove dva puta upozorila zbog lošijeg kvaliteta lekova.

EMS iz Brazila je među prvih pet kompanija u toj zemlji, a vlasnik je milijarder Karlos Sančez. EMS izvozi u 30 zemalja uglavnom Latinske Amerike.

Jedna od ove tri firme će, kako stvari stoje, biti pobednik na tenderu za strateškog partnera za Galeniku na rok od pet godina.

Partner će dokapitalizacijom steći vlasništvo od 25 odsto po ceni od najmanje sedam miliona evra.

Zadatak novog partnera će biti da konsoliduje Galeniku, operativno i finansijski je restrukturira i tako poveća vrednost kompanije.

Nakon okončanja strateškog partnerstva, biće organizovana zajednička prodaja većinskog kapitala Galenike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.