Na sajmu prehrane u Prištini i 100 srpskih privrednika

Izvor: Blic, 27.Sep.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na sajmu prehrane u Prištini i 100 srpskih privrednika

Na sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije koji je otvoren danas u Prištini učestvuje oko 100 srpskih privrednika predstavnika 34 kompanije, članice PKS, u nameri da dogovore poslove, sklope ugovore i nađu nova tržišta.

- Ovo je treća godina zaredom da PKS vodi svoje članice na Sajam poljoprivrede u Prištini, počeli smo sa tridesetak privrednika, a sada ih je oko stotinu - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju sajma i dodao da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radi na uklanjanju barijera, lobira za efikasnije poslovanje i lakše povezivanje privrednika, otvaraju vrata biznisu, kako bi privrednici radili ono što najbolje umeju – proizvodili, stvarali nove vrednosti, pronalazili kupce, širili tržište.

Predsednik PKS je istakao da posebnu vrednost sajmu daje učešće malih i srednjih proizvođača, koji uspevaju da nađu svoj deo tržišta. Skoro svake godine, podsetio je Čadež, bilo je primera dobre saradnje i dogovorenih aranžmana počev od firme Jumis do različitih kompanija koje su dolazile do poslova.

Predsednik Komore očekuje da će rezultat i ovogodišnjeg sajma biti veliki broj novih partnerstava.

Osvrćući se na probleme sa veterinarskim sertifikatima, usled kojih se mleko i meso ne mogu prodavati na tržištu Kosova, Čadež kaže da to i dalje ostaje pitanje na kojem se intenzivno radi.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju istakao je da je Sajam još jedan dokaz da budućnost regiona treba graditi na ekonomskoj saradnji i razvoju.

- Sama činjenica da na sajmu u Prištini ima više od 100 firmi, da se govori na svim jezicima regiona, jasno ukazuje na značaj dijaloga i ekonomske saradnje - rekao je Grdžaliju.

"Junaci moderne regije"

Ističe da su “junaci moderne regije” upravo poslovni ljudi koji gledaju u budućnost i to je, kako smatra, garancija perspektive regiiona.

Privrednici koji izlažu na sajmu očekuju uspešne poslove i nove poslovne partnere. Firma Floriva iz Ivanjice koja se bavi proizvodnjom sadnog materijala za jagodičasto voće, posle prošlogodišnjeg nastupa na prištinskom poljoprivrednom sajmu  uspostavila je saradnju sa čak pet kosovskih kompanija  i na ovom tržištu plasirala robu vrednu  100.000 evra. Po rečima Zorana Radovanovića, vlasnika i direktora, nastup na ovakvim sajamskim manifestacijama, u organizaciji  PKS koja obezbeđuje štand, pokriva troškove i što je najvažnije obezbeđuje direktne kontakte sa kupcima od  ogromne je koristi za naše kompanije.

Privrednici otvoreni za saradnju

- To je posebno važno, kaže, za izlazak na nova tržišta. Privredna komora za nas otvara vrata i ona je pred potencijalnim partnerima garancija da smo ozbiljne firme - istakao je Radovanović.

Branimir Krkljuš iz Agrimaksa prvi put je sa svojom kompanijom na Sajmu u Prištini, sa namerom da zemljoradnicima predstavi kvalitetne hibride i seme i nađe distributere za svoje proizvode. Direktorka Malina impeksa Olga Josipović, firme iz Valjeva koja se bavi pakovanjem čajeva, začina, praškastih proizvoda, supa, šlagova i pudinga, treću godinu za redom je na sajmu i kaže da je jako zadovoljna organizacijom i svim razgovorima.

- Izašli smo na sajam i nadamo se da ćemo naći ovde distributera. Imamo standard 'ISO 22000' i otvoreni smo za saradnju - kaže Josipović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bivoda na sajmu u Prištini

Izvor: BujanovackiGlas.info, 27.Sep.2017

Radimo na uklanjanju barijera, lobiramo za efikasnije poslovanje i lakše povezivanje privrednika, otvaramo vrata biznisu, kako bi privrednici radili ono što najbolje umeju – proizvodili, stvarali nove vrednosti, pronalazili kupce, širili tržišteBUJANOVAC, PRIŠTINA, 27. septembar 2017. (foto:...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.