Na pomolu novi skandal: VW sporni program ugrađivao i u nove automobile?

Izvor: B92, 12.Sep.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu novi skandal: VW sporni program ugrađivao i u nove automobile?

Štutgart -- Javni servis SWR izneo je tvrdnje kako je VW sporni program za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova navodno ugrađivao i u motore novije generacije "evro 6".

"I noviji dizel-motori koncerna Folksvagen bili su opremljeni programom pomoću kojeg je moguće prepoznati nalazi li se automobil na ispitivanju, što omogućava lažiranje podataka o izduvnim gasovima", javlja javni servis SRW pozivajući se na interne spise VW-a.

Dizel-motori najnovije generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evro 6 ugrađivani su u automobile marki koje se nalaze unutar koncerna VW poput Folksvagena, Škode, Seata i Audija. Kod VW-ovih modela se uglavnom radi o modelima golf, tiguan i pasat, piše Poslovni.hr.

Na upit SWR-a, koncern Folksvagen je saopštio da "prema njihovim saznanjima" u motore novije generacije nisu ugrađivani programi za manipulaciju.

Koncern VW je u SAD, gde je 2015. godine otkriven skandal oko manipulacije vrednostima štetnih izduvnih gasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

Već kod otkrivanja toga skandala sumnjalo se da su sporni programi bili ugrađivani i u motore najnovije generacije, što je VW stalno osporavao.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

I noviji Volkswagenovi dizelaši sporni?

Izvor: AutoBlog, 12.Sep.2019

Javni servis SWR je objavio da je automobilski koncern Volkswagen sporni program za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova navodno ugrađivao i u motore novije generacije "euro 6", a ne samo u starije dizelaše. I noviji dizelski motori koncerna Volkswagen su bili opremljeni programom pomoću kojeg...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.