Na poljima pod pšenicom u Vojvodini primetna oštećenja od mraza, ali nema razloga za brigu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 22:31

Na poljima pod pšenicom u Vojvodini primetna oštećenja od mraza, ali nema razloga za brigu

Na poljima pod pšenicom u Vojvodini primetna su oštećenja od mraza, ali nema razloga za brigu da će to  nepovoljno uticati na dalji razvoj te ozime strnine, kažu ratari i agronomi jer će se biljke regenerisati. Sada je važno pravilno prihraniti useve azotnim djubrivima i vršiti suzbijanje glodara.

Saša Atanasković, ratar iz Turije ima 13 jutara pod pšenicvom i kako navodi primetna su oštećenja na usevima od mraza. To kako kaže neće uticati na dalju vegetaciju jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će se biljke oporaviti, tako da je ocena da je hlebno žito, ipak u dobrom stanju.

„Za sad je dobra pšenica, mada su mrazevi napravili malo štete uglavnom je to samo na lisnoj masi. Gledali smo čvor bokora on je zdrav i pšenica će se obnoviti, ono staro lišće će odbaciti i ja smatram da će se ona regenerisati lepo i da neće biti umanjenja prinosa zbog ovog", rekao je Atanasković.

U razgovoru sa agronomom Vladimirom Rankovim iz PSSS Vrbas , saznajemo da ratari nemaju razloga za brigu kada je reč o oštećenjima od mraza u usevima pšenice.

"Ono što je zabrinulo sve poljoprivredne proizvođače na celoj teritoriji delovanja službe, jeste te niske temperature u proteklih desetak dana, koje su iznosile i minus 10 stepeni Celzijusa, uticale su na to da pšenice požute da na listovima ima nekrotične pege. Poljoprivrednici ne treba da se plaše, to lišće će biljke izgubiti i ta pšenica će ostati", objasnio je Rankov.

Dodajmo ovome da je pšenicom na područiju delovanja Poljoprivredne savetodavne stručne službe Vrbas minule jeseni posejano 28 i po hiljada hektara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.