Na jesen o rešenju problema nelikvidnosti srpske privrede

Izvor: Politika, 10.Jul.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jesen o rešenju problema nelikvidnosti srpske privrede

Na jesen bi trebalo da budu preduzete konkretne za rešenje problema nelikvidnosti srpske privrede, izjavio je ekonomista Vladimir Vučković.

Vučković, član Fiskalnog saveta je ocenio u izjavi za Tanjug da je u kratkom roku moguće da država brže i redovnije izmiruje svoje obaveze prema privredi, što bi ublažilo nelikvidnost, ali da je za dugoročnije rešenje tog problema neophodna sveobuhvatna sistemska reforma.

„Istovremeno, treba imati u vidu da nema prostora za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povećanje javnih rashoda, tako da u predviđenom obimu javne potrošnje treba naći način za brže plaćanje države prema preduzećima”, naglasio je Vučković.

Prema Vučkoviću, ne sme se tolerisati ni dugovanje fizičkih i pravnih lica prema državi, jer se stvara začarani krug u kome svako svakom duguje, postoje nenaplaćena potraživanja, gomilanje obaveza i nelikvidnosti.

„Ne sme se bežati ni od stečaja, to je jedan normalan, čak i poželjan proces, jer neka preduzeća bi sigurno iz tog stečaja izašla zdravija nego što su sada”, smatra Vučković.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, država namerava da skrati rok izmirivanja svojih obaveza na 60 dana koji se sada kreće oko 180, a u nekim slučajevima ide i do 300 dana.

Za razluku od Srbije, u Evropskoj uniji (EU) je praksa da se obaveze izmiruju do 30 dana.

Kako se procenjuje, država duguje privredi oko 120 milijardi dinara.

Vučković je naglasio da ne postoje kratkoročna rešenja problema nelikvidnosti i da je potrebno da reforme budu sprovedene „na različitim kolosecima,” od javnih preduzeća i javne uprave, do efikasnije upotrebe gradskog građevinskog zemljišta.

„Pored pojedinih naznaka oporavka srpske privrede, nelikvidnost ostaje i dalje veliki problem jer osim nekih malih preduzeća, vidimo iz dana u dan da veliki sistemi upadaju u ovaj problem”, upozorio je on.

Prema Vučkoviću, to ne znači da država treba da preuzme dugove, ili da uđe u vlasništvo svih ugroženih subjekata iako treba imati kriterijume za državnu pomoć u određenom vidu.

„Sigurno je da važan element u čitavom konceptu treba da bude kredibilno obećanje da će dužnici morati da idu u stečaj, jer samo raščišćavanje ove šume i na tako drastičan način, može da nam pomogne u rešavanju nelikvidnosti”, mišljenja je Vučković.

Tanjug

objavljeno: 10.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.