NSZ SAUČESNIK U DISKRIMINACIJI NIS otpuštao Srbe i na njihova mesta zapošljavao Ruse

Izvor: Blic, 12.Avg.2017, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSZ SAUČESNIK U DISKRIMINACIJI NIS otpuštao Srbe i na njihova mesta zapošljavao Ruse

NIS je godinama na pozicije srpskih radnika koji su dobili otkaze zapošljavao strance, i to sa višestruko većom platom, što nije u skladu sa zakonom, saznaje “Blic”.

Po tom osnovu, od privatizacije ove kompanije skoro hiljadu radnih dozvola dobili su stranci, najčešće ruski državljani, iako je ista kvalifikaciona struktura bila na srpskom tržištu rada, što po Zakonu o zapošljavanju stranaca nije dozvoljeno. Tako bar tvrdi grupa radnika NSZ koja se obratila “Blicu” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navodeći da je stvar otišla toliko daleko da su čak i administrativni radnici proglašavani deficitarnim, iako ih na evidenciji ima na desetine hiljada.

Da apsurd bude veći, dozvole za rad su izdavane čak i za strane državljane koji su u ovoj kompaniji angažovani preko lizing agencija. Prema podacima do kojih smo došli, trenutno je u NIS-u angažovano oko 200 stranaca, dok je NSZ samo u 2016. godini izdala oko 60 novih radnih dozvola i to uglavnom za kadrove kojih je bilo na srpskom tržištu rada.

Izvor “Blica” iz NSZ tvrdi da je reč o aktivnostima koje se godinama odvijaju suprotno zakonu jer se dozvoljavalo zapošljavanje stranaca i u periodu kada su se masovno otpuštali Srbi.

- Zakon nalaže da se dozvola za rad strancu može izdati samo ako pre podnošenja zahteva poslodavac nije otpuštao radnike usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena na mestima za koje traži kadar. Drugi uslov je da poslodavac mesec dana pre podnošenja zahteva nije pronašao državljane Srbije koji su na tržištu rada. Ni u jednom ni u drugom slučaju to nije važilo za NIS, već su im i bez ovih uslova dozvoljavali zapošljavanje stranaca, uglavnom Rusa - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da proces počinje tako što NIS dostavi NSZ prijavu potrebe za zapošljavanjem.

- Mi imamo mesec dana da procenimo da li u Srbiji postoji kadar za tu poziciju. U skoro 90 odsto slučajeva smo imali, ali i pored toga, konstatovano je da takav kadar ne postoji. Tu ne govorimo o geolozima, inženjerima, već pravnicima, ekonomistima i administrativnim radnicima kojih ima koliko hoćete. Posle 30 dana, NIS podnosi zahtev za radnu dozvolu za stranca, a NSZ to fiktivno pokriva navodeći kao razlog za odobravanje to što srpski kadar ne zna ruski jezik. Za osam godina NSZ nije odbio nijedan zahtev NIS za zapošljavanje stranaca, a razloga je bilo mnogo jer ti radnici više koštaju i kompaniju i državu, koja je suvlasnik. Sve je dovedeno do apsurda kada je radna dozvola izdata čak i za dva stranca, koji su u NIS-u angažovani preko lizing agencija, a reč je o poslovima sa srednjom spremom. Sve ukazuje da je na delu radna diskriminacija naših državljana i to uz pomoć državnih institucija - navodi naš izvor.

Iz NSZ ne negiraju da zakon nalaže da se dozvola strancima izdaje ukoliko na tržištu nema srpskih državljana, ali tvrde da poslodavac ipak ima način da ih zaposli.

- Mi poslodavcu dostavljamo predlog nezaposlenih lica za traženi profil. On ima obavezu da to uzme u razmatranje i da, uz obrazloženje, obavesti Nacionalnu službu da predloženi kandidati nisu odgovarajući. Mi, po zakonu, tražimo da nam se dostavi uverenje registra socijalnog osiguranja da poslodavac nije otpuštao zaposlene usled tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena na mestima za koje se traži dozvola. Ta uverenja smo dobijali i od NIS-a, kojem je 2016. izdato 58 dozvola za rad strancima - kažu u NSZ.

NIS: Sve po zakonu

Iz NIS-a kažu da su oni međunarodna kompanija koja zapošljava stručnjake iz 17 zemalja sveta.

- Broj stranih državljana čini oko jedan procenat ukupnog broja radnika koje NIS grupa angažuje i oni poseduju jedinstvenu ekspertizu koja se ne može u dovoljnoj meri pronaći na tržištu rada Republike Srbije. Pri angažovanju ovih zaposlenih, NIS posluje u skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju stranaca, u saradnji sa NSZ, poštujući princip zabrane bilo kog vida diskriminacije prilikom izbora kandidata, uključujući i nacionalnu pripadnost - kažu u pres službi NIS-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.