NOVI ZAKON O IMOVINI U SRBIJI: Šta se dešava ako pokušate da sakrijete da posedujete pomoćnu prostoriju?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2020, 09:49

NOVI ZAKON O IMOVINI U SRBIJI: Šta se dešava ako pokušate da sakrijete da posedujete pomoćnu prostoriju?

Zakon donosi promene, postoje tri načina da vas "uhvate"

Kako Poreska uprava proverava da li su građani adekvatno prijavili imovinu, ne samo stan, već i garažu i ostale pomoćne objekte. Izmene Zakona o oporezivanju koje sada akcenat stavljaju na građevine mimo onih u kojim se stanuje, stavile su na sto pitanje kako to poreznici pri popisu imovine građanima i ulaze u trag. Postoje tri načina.

Prvi način je onaj koji se inače standardno primenjuje za porez na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imovinu. Naime, građani su dužni da sami prijave svoju imovinu, i na osnovu toga Poreska uprava određuje visinu poreza koji je potrebno platiti. To su u obavezi i građani koji kupe stan, ali i oni koji grade nekretninu.

Drugi način je kontrola pojedinačnih slučajeva, nasumično, što poreski inspektori povremeno primenjuju, uglavnom kada postoji sumnja. Ovakva praksa postoji često u lokalnim samoupravama i manjim gradovima, ali nikako nije isključena i u prestonici.

Treći način je, prema rečima poreskih stručnjaka, da lokalne samouprave izvrše uvid i poređenje putem satelitskih snimaka. To je opcija koja je moguća i koja se koristila u postupku legalizacije, ali je pitanje da li je i koliko opštine i gradovi koriste u praksi.

Novi porez na imovinu obveznici će, inače, plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Tako rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.