NOVI ŠAMAR ZA VOZAČE U SRBIJI! Putarina će se naplaćivati i na MAGISTRALAMA, a tek nas na AUTO-PUTU čeka pravi ŠOK!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2018, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI ŠAMAR ZA VOZAČE U SRBIJI! Putarina će se naplaćivati i na MAGISTRALAMA, a tek nas na AUTO-PUTU čeka pravi ŠOK!

Kamioni teži od 7,5 tona uskoro će plaćati putarinu i na magistralnim putevima, ako bude usvojen predlog "Puteva Srbije"!

Ako ovu inicijativu odobri Vlada Srbije, na najfrekventnijim magistralama biće postavljeni posebni video-portali koji će kamione snimati i obračunavati im kilometražu. Strancima će se putarina naplaćivati na granici, dok će srpskim kamiondžijama računi stizati jednom mesečno na adresu.

Mnogo zloupotreba

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << v.d. direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka, uvođenje novog sistema predlaže se da bi se kamiondžije sprečile u pokušaju da izbegnu plaćanje putarine.

- Srbija godišnje gubi između 70 i 80 miliona evra zato što kamiondžije izbegavaju naplatne rampe, tako što umesto autoputevima voze magistralama. Pored toga što ne plaćaju putarine, oni usput oštećuju naše magistralne puteve. Zato smo predložili Vladi Srbije da se ubuduće kamionima težim od 7,5 tona naplaćuje putarina i na najfrekventnijim magistralnim putevima - kaže Drobnjak i objšanjava kako će taj sistem funkcionisati:

- Kamionima bi po izlasku sa auto-puta i ulasku na magistrali kilometražu merili posebni video-portali, kojie bismo postavili duž piteva. Streancima bi, onda, na osnovu podataka sa tih portala putarina bila naplaćivana na granicama, dok bi domaćim kamiondžijama računi stizali na kraju svakog meseca na kućnu adresu.

Od Beograda do Niša kamere na brzinu

Zoran Drobnjak je najavio da će se od marta il iaprila pomoću 56 kamera meriti prosečna brzina duž auto-puta Beograd - Niš.

Na svakih 15 kilometara, u oba pravca, biće psotavljeno 14 portala sa po dve kamere. Dakle, ukupno 56 kamera. One će sve vreme snimati, softver će računati prosečnu brznu bozila, mi to šaljemo policiji, a oni kaznu na kućnu adresu - objasnio je Drobnjak.

Drobnjak otkriva i na kojim će magistralama, ako Vlada odobri predlog "Puteva Srbije" biti naplaćivana putarina.

- Za poečtak, portale ćemo postaviti na četiri magistrale preko kojih se najčešće izbegava plaćanje putarine. To su Ibarska magistrala i deonice Mladenovac - Kragujevac, Paraćin - Zaječar i Ruma - Šabac - navodi Drobnjak.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić kaže da mu se predlog "Puteva Srbije" čini više nego opravdanim.

- I autoputevi i ostali putevi su održavaju od novca za putarine, a to nije dovoljno. Kamioni od 7,5 tona redovno prolaze ne samo auto-putevima, već i magistralama i dodatno ih oštećuju. Znate li koliko oštećuje put vozilo tolike težine? Zato je normalno da se putarine naplaćuju i na magistralnim putevima, i da oni koji ih više koriste, a to su u ovom slučaju kamioni, učestvuju sa više novca u njihovoj obnovi - objašnjava Vujanić.

Opravdana ideja

Direktor Komiteta za bezbezdnost saobraćaja Damir Okanović kaže da je jasno da je cilj ove ideje i da se kamiondžije upute na autoputeve.

- Verovatno će sve snimati kamere, pa će se preko registarskih tablica znati ko je platio putarinu, a ko ne. Ipak, treba reći da ako "Putevi Srbije" žele da se više koriste auto-putevi, trebalo bi da snize putarine - ističe Okanović.

Povećanje putarine deset odsto?

Prvi čovek "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak kaže da će predložiti povećanje cene putarine na auto-putevima u Srbiji za deset odsto.

- Smatram da je to fer jer u Srbiji i dalje plaćate onoliku putarinu koliko kilometara pređete - kaže Drobnjak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.