NOVAC KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO: Velika svetska ekonomija postala najveći investitor u Crnoj Gori

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 21:30

NOVAC KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO: Velika svetska ekonomija postala najveći investitor u Crnoj Gori

Na drugom mestu po direktnim stranim investicijama ove godine je Italija sa 43,3 miliona evra

Kina je postala najveći investitor u Crnoj Gori sa 70 miliona evra direktnih investicija od početka godine do kraja avgusta, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore. Plasman Kine na prvo mesto iznenađujući je, budući da ova zemlja u prethodne dve godine nije bila ni u 50 najvećih investitora.

Detaljniji podaci o ulaganjima iz Kine proglašeni su poverljivim u izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o stranim direktnim investicijama koji je objavila Centralna banka Crne Gore.

Ukupne strane investicije za prvih osam meseci 2020. iznosile su 468 miliona evra, dok su u istom periodu prošle godine bile 515 miliona evra.

Kineske investicije odnosile su se na ulaganja u preduzeća u Crnoj Gori ili njihovu kupovinu, kupovinu nekretnina i takozvani interkompanijski dug, odnosno firme iz Crne Gore su pozajmljivale novac od kompanija iz Kine.

U prošloj godini, kao i u 2018, Kine nije bilo na spisku 50 država koje su pojedinačno navedene na spisku zemalja odakle su dolazile investicije.

U 2017. godini Kina se nalazi na spisku, ali su strane direktne investicije iz najveće azijske zemlje iznosile 676.000 evra.

Javnosti nisu poznate veće kineske investicije u Crnoj Gori, ali bi među njima mogla biti gradnja vetroelektrana na Možuri kod Ulcinja, koje je posredno preko firme sa Malte kupila kineska kompanija "Šangaj elektrik pauer". Za auto-put, koji je investicija Crne Gore, kineske kompanije su glavni izvođač radova, a treba da počnu i rekonstrukciju termoelektrane u Pljevljima.

U ovogodišnjem izveštaju nema Malte, dok je proteklih godina bila među državama odakle su dolazili značajni iznosi.

.

Iz tabela Centralne banke poznato je da je 7,9 miliona investirano kroz pozajmice od italijanskih kompanija, dok je preostali iznos od oko 35,4 miliona označeno kao "poverljivo", a odnose se na investicije u domaća preduzeća i banke kao i u kupovinu nekretnina. Ovo je značajan rast investicija iz Italije, jer su prošle godine iznosile svega 6,7 miliona evra.

Prva država po investicijama iz prošle godine Rusija, sada je na trećem mestu.

Za osam meseci ove godine iz Rusije je stiglo 42,5 miliona evra, od čega su pozajmice od ruskih kompanija 15 miliona, a i Rusi su u kupovinu nekretnina uložili 14,4 miliona. Preostali iznos od oko 13 miliona odnosi se na ulaganje u crnogorske kompanije i banke i povraćaj domaćeg kapitala, ali su te dve sume proglašene poverljivim.

Četvrta zemlja po investicijama u ovoj godini je Švajcarska sa 37,3 miliona evra. Pozajmice od kompanija iz ove države iznose 30,2 miliona evra, iz Švajcarske je stiglo 4,6 miliona za nekretnine, a ulaganje u domaća preduzeća i banke iznosi 2,5 miliona evra.

Sledeće po investicijama su Sjedinjene Američke Države sa 21,5 miliona evra, od kojih je poznato ulaganje od 18,5 miliona evra, dok su "poverljiva" ulaganja od tri miliona.

Na šestom mestu po iznosu ulaganja su Ujedinjeni Arapski Emirati sa 20,9 miliona.

Slede investicije iz Nemačke sa 18,8 miliona, Holandije sa 17,3 miliona, Srbije sa 13,4 miliona, Estonije 9,8 miliona...

Od ukupnog iznosa investicija, stranci su u kompanije i banke u Crnoj Gori investirali 86 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine ta cifra bila značajno veća 181 milion evra.

Stranci su u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori ove godine investirali 62,8 miliona evra, dok su lani te transakcije vredele 108,7 miliona evra.

U toku ovog perioda kompanije iz Crne Gore su od stranih pozajmile 291 milion evra, što je značajno više od prošlogodišnjih 210,6 miliona.

Odliv stranih investicija, novac koji su stranci povukli iz Crne Gore, za ovih osam meseci bio je 148,3 miliona evra, dok je u istom periodu lani bio 255,6 miliona evra.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.