NOVA POMOĆ ZA MLADE MAJKE U SRBIJI: Država daje 20 HILJADA EVRA za kuću ili stan, a ovo su uslovi

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 12:35

NOVA POMOĆ ZA MLADE MAJKE U SRBIJI: Država daje 20 HILJADA EVRA za kuću ili stan, a ovo su uslovi

O ovoj vrsti pomoći prvi put se javno pričalo u novembru prošle godine.

- Zajedno sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i kolegama iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dogovaramo poslednje detalje Uredbe koja će uređivati pravo na novčana sredstva države pri kupovini stana ili izgradnji kuće, a po osnovu rođenja deteta - rekli su iz ministarstva finansija.

- Želimo da napravimo takve kriterijume da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da nam je važno da dalje podstičemo natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji - objasnili su.

- Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rodjenja deteta. Očekujemo da se u narednih 10 dana Uredba nadje na sednici Vlade RS, tako da će tada biti poznati svi detalji - naveli su.

Podsetimo, o ovoj vrsti pomoći prvi put se javno pričalo u novembru prošle godine.

Tada je predsednik Srbije rekao da su najvažnija mera o kojoj se razgovara stanovi i ogromna pomoć, te učešće koje će država bespovratno dati mladim parovima.

Predsednik je rekao da će to biti 10 do 20 hiljada evra direktnog poklona i to će biti direktna motivacija da se što pre izađe iz roditeljske kuće, kao i da će pravo svojine ići na majku.

- To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20.000 evra to mnogo znači. I da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, pare ćemo vezivati za majku. Smatramo da su ovo veoma važni zadaci pred nama - saopštio je tada predsednik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.