NOVA EKONOMSKA KRIZA SVE BLIŽA! Ekstremno visok rizik od GLOBALNE RECESIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA EKONOMSKA KRIZA SVE BLIŽA! Ekstremno visok rizik od GLOBALNE RECESIJE

Kreatori politika možda neće biti u stanju da preokrenu kurs

Postoji "ekstremno velika" šansa da recesija pogodi globalnu ekonomiju u narednih 12 do 18 meseci, a kreatori politika možda neće biti u stanju da preokrenu taj kurs, smatra glavni ekonomista kompanije Mudis analitiksa, Mark Zandi.

- Čak i ako ne budemo imali recesiju tokom sledećih 12 do 18 meseci, mislim da je sasvim jasno da ćemo imati znatno slabiju ekonomiju - izjavio je Zandi, a prenosi američka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << TV mreža CNBC.

Prema njegovom mišljenju, da bi se izbeglo usporavanje ekonomske aktivnosti neophodno je da se dogodi više stvari istovremeno, kao na primer da ne dođe do eskalacije u tarifnom ratu između SAD i Kine, da Britanija pronađe rešenje za Bregzit i da centralne banke nastave sa svojim monetarnim podsticajima.

- Mislim da su šanse za globalnom recesijom visoke, ekstremno visoke - rekao je Zandi.

Drugi ekonomisti su, međutim, manje zabrinuti zbog recesije, ali dele Zandijevo mišljenje da će rast nastaviti da usporava.

Esvar Prasad, profesor sa Univerziteta Kornel, kaže da je privatna potrošnja potpomogla rast u nekoliko ekonomija sveta, uprkos posrtanju zamajca u drugim sektorima. Ali to, kako naglašava, nije održivo.

- Ne može se računati na to da će potrošači i domaćinstva nastaviti da podstiču rast. Dakle, ključno je osmisliti seriju mera koje će podstaći oživljavanje poslovnog i potrošačkog poverenja i na kraju povećati investicije - rekao je Prasad.

Međunarodni monetarni fond revidirao je juče projekciju rasta globalne ekonomije, koja će, prema najnovijim procenama, porasti po stopi od 3,0 i 3,4 odsto u 2019. i 2020. godini, respektivno.

To je niže u odnosu na projekciju iz jula, kada je za navedene godine prognoziran rast od 3,2 i 3,5 odsto.

VIDEO KOJI JE RASPLAKAO SVET: Siromašni dečak sprema obrok svom malenom bratu POPUT PROFESIONALCA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.