NISMO SE OVOME NADALI, ALI PRIPREMITE SE: Čeka nas poskupljenje hleba, kako će se kretati cene po gradovima u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2021, 08:15

NISMO SE OVOME NADALI, ALI PRIPREMITE SE: Čeka nas poskupljenje hleba, kako će se kretati cene po gradovima u Srbiji

Kako je objasnio predsednik Unije pekara grada Niša Bratislav Vukadinović, poskupeli su svi činioci koji idu u hleb.

Ovih dana Nišlije je naljutila vest kako će u tom gradu hleb već krajem maja morati da plaćaju 5 ili 10 dinara više. O tome je javnost obavestila Unija pekara Niša, a do odluke je došlo usled uvećanja cene naftnih derivata, struje, soli, kvasca i brašna. Postavlja se pitanje da li će ovo važiti samo za teritoriju ovog grada, ili jače cene osnovne namirnice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mogu da očekuju i građani ostatka Srbije?

- Poskupela je električna energija za industrijsko pekarstvo, povećana je cena naftnih derivata, odnosno biodizel koji koriste vozila za prevoz hleba. Pored toga, skuplji su i so, kvasac i brašno - ističe Vukadinović.

Kako naglašavaju iz Unije pekara Niša, u tom gradu se dnevno na rafovima pekare nađe oko 100.000 vekni hleba, ali da sve jače cene za proizvodnju stvaraju probleme ovoj industriji, te da se sa aktuelnim cenama njen opstanak stavlja pod veliki upitnik, pa prema rečima Vukadinovića, nije bilo drugog načina sem da dođe do poskupljenja hleba.

- Mi nismo imali izbora nego da pribegnemo promeni cene, koja će biti ili pet ili deset dinara. Moramo sačuvati ovu industriju koja pravi najjeftiniji hleb - objašnjava Vukadinović.

Konačna i zvanična odluka o poskupljenju hleba biće poznata u toku ove sedmice, i tada će biti dogovoreno koja će biti tačna nova cena najjeftinijeg hleba na policama pekara u tom gradu. Nakon zvanične odluke, uslediće proces promene cene u kasama, a zatim i obaveštenje potrošača kada Nišlije mogu da očekuju da ispod hleba ugledaju nove, uvećane cene.

Kako u razgovoru objašnjava predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, ne radi se o uvećanju cena, već o korekciji.

- Oni samo usklađuju cene. Ono što je bilo 30, biće 35, ono što je bilo 35 povećava se na 40 dinara. To su minimalna poskupljenja i pre se mogu nazvati korekcijama nego nekim ozbiljnim poskupljenjem. Da se o tome radilo, cena bi se povećala za dvadeset dinara minimum - objašnjava Pralica i dodaje da ne postoje određene vrste hleba koje imaju "zaštićenu cenu" u Srbiji.

Niš je kako kaže Pralica, morao da uvede ove minimalne promene kada je o ceni hleba reč.

- Grad Niš ima najjeftini hleb u celoj Srbiji, pritom velika je i konkurencija, te su ove korekcije bile neizbežne kako bi se sačuvala industrija. To je jedini razlog, i ponovo ističem, ne radi se o poskupljenju, već o korekciji - ističe Pralica.

U Srbiji, zaključuje naš sagovornik, individualna je odluka proizvođača kolika će biti cena hleba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.