NIS BACA MILIONE EVRA Direktori putuju svetom u PRIVATNE PROVODE o trošku firme

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS BACA MILIONE EVRA Direktori putuju svetom u PRIVATNE PROVODE o trošku firme

NIS je prošle godine na službena putovanja potrošio blizu dva miliona evra, a razlog za ovako visoku sumu leži u tome što je kompanija plaćala i privatne provode i putovanja u poznate turističke destinacije pojedinim rukovodiocima, saznaje “Blic”.

To je čak 500.000 evra više nego što je trebalo da uplate u državnu kasu po osnovu duga za ekološku taksu na maziva, koju ne plaćaju od 2010. godine, zbog čega su građane Srbije zakinuli za novac kojim bi godišnje moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se izgrade bar dva vrtića.

Ali pošto NIS niko ne kontroliše, pod oznakom službenih putovanja i pripadajućih dnevnica, podvode se i prohtevi menadžmenta za ličnim zadovoljstvima, poput posmatranja raznoraznih sportskih događaja koji nemaju nikakve veze sa poslovima Naftne industrije. Sve to delom je palo i na pleća same države koja je manjinjski vlasnik ove kompanije, čiji predstavnici u rukovodstvu mudro ćute jer su i oni bili deo tima koji je svoje turističke ture po svetu podvodio pod službena putovanja, pa je pored besplatnog aranžmana, dobijao i pozamašne dnevnice.

Najdrastičniji primer ovakvo bahatog ponašanja je kolektivno putovanje velikog broja rukovodioca u Kirgiziju kako bi pratili sportske igre. Izvor “Blica” iz NIS tvrdi da je za taj provod iz kompanijske kase izdvojeno više desetina hiljada evra.

- To je vrhunac bahatosti top menadžmenta koji je i potpisao putne naloge za ovu manifestaciju. Ovaj primer je karakterističan ne zbog samog iznosa već zbog toga što se kolektivno otišlo na turističko putovanje. Reč je uglavnom o menadžerima Rusima, ali u ovoj turi je bilo i naših ljudi koji su pratili sportske igre. Pored ovog privatnog kolektivnog aražmana, pod firmom službenog zavedena su i mnoga pojedinačna putovanja menadžera na atraktivne destinacije u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, koje nemaju baš nikakve veze sa poslovima NIS. Ali naloge za ovakva sumnjiva službena putovanja potpisuje top menadžment i tu se ništa ne može. Malo im je para koje primaju od nekoliko desetina hiljada evra mesečno, pa hoće i na dnevnicama toliko da zarade. Da ne govorim o putovanjima u Rusiju, koja se sva knjiže kao službena, uključujući i ona kada se ide na privatna slavlja - objašnjava naš sagovornik.

I stručnjaci smatraju da je ovo veliki iznos za službena putovanja i da država ima pravo da proveri da li se novac namenski troši. Ovo tim pre što ova kompanija za te namene izdvaja više nego što bi trebalo godišnje da uplati za ekološku taksu, koja je 1,5 miliona evra.

- Država mora da kontroliše poslovanje NIS-a jer u kompaniji ima svoj kapital. Nejasna su odricanja države na sopstvenu štetu, što je ispoljeno kroz mnoge aspekte, od rudne rente, načina na koji se eksploatišu resursi do ekološke takse. Putem suda moraju da se naplate sva ta potraživanja - kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za javni nadzor.

Ministarstvo ekologije pokrenulo je upravni spor zbog neplaćanja ekološke takse na maziva od 2010. kako bi od NIS naplatilo devet miliona evra duga.

Kravčenko krenuo s troškarenjem

Utemeljivač ovakve prakse trošenja novca je bivši direktor Kiril Kravčenko, kome je i put na privatnu proslavu u Italiju platio NIS.

- Izdvojiti dva miliona evra za troškove službenog putovanja je i za mnogo bogatije naftne kompanije u svetu veliki iznos. Ali izgleda za NIS nije. Da ne govorim o bahatosti kojom se u roku od 15 minuta menjaju destinacija i vreme polaska. Zbog te bahatosti je bačeno više desetina hiljada evra na penale kako za avio-karte tako i rezervisane hotele. I dok se ovako novac nemilice troši, za državu nema para da se plati ekološka taksa - kaže naš izvor.

U NIS-u ćute

„Blic“ je NIS-u dva puta uputio pitanja o troškovima za službena putovanja u 2016. godini, međutim iz ove kompanije nismo dobili odgovor.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KAKO NIS BACA PARE "Običnim" direktorima plaćaju vile od 3.000 evra mesečno, a generalnom i po 10.000 evra

Izvor: Blic, 08.Sep.2017

Samo na ime troškova zakupa stanova za stotinak stranaca koji rade u Naftnoj industriji Srbije, ova kompanija godišnje izdvaja više od dva miliona evra, saznaje “Blic”...U ovu sumu nisu ušli zakupi vila bivšeg i sadašnjeg generalnog direktora Kirila Kravčenka i Kirila Tjurdenjeva jer oni,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.