NFT tržište: Digitalno delo robot-umetnice prodato za 688.888 $ FOTO

Izvor: B92, 04.Apr.2021, 09:25

NFT tržište: Digitalno delo robot-umetnice prodato za 688.888 $ FOTO

Hongkong -- Sofija, multitalentovani robot koji ume da govori, da se šali, da peva i čak da stvara umetnost, izazvala je pravu pometnju u svetu umetnosti.

Naime, digitalno delo koje je ona stvorila prodato je na aukciji za 688.888 dolara u obliku takozvanog nezamenljivog tokena (NFT).

Prodaja je ukazala na sve veće odsustvo kontrole na NFT tržištu, gde ljudi mogu da kupe vlasnička prava na digitalni sadržaj.

Svaki NFT ima jedinstven digitalni kod koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svakome omogućava da potvrdi autentičnost i vlasništvo nad stvarima.

Sofija je najpoznatija robot kreacija kompanije "Hanson robotiks" i može da oponaša izraze lica, da vodi razgovore i da prepoznaje ljude.

Godine 2017. dobila je državljanstvo Saudijske Arabije i postala prvi građanin među robotima. Sarađivala je s italijanskim slikarom Andreom Bonacetom, a kasnije je počela sama da pravi digitalna umetnička dela.

Digitalni rad koji je prodat za 688.888 dolara zapravo je video klip od 12 sekundi koji pokazuje kako Bonacetov portret evoluira u Sofijinu digitalnu sliku.

Sofija će nastaviti da slika, a sledeći korak u karijeri mogla bi da napravi u svetu muzike. Ona radi na stvaranju nekoliko muzičkih dela u projektu nazvanom "Sofija pop", gde sarađuje s muzičarima na pisanju muzike i tekstova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sofij, robot-umetnica, prodala svoje delo za 688.888 dolara

Izvor: N1 televizija, 04.Apr.2021

Sofija, multitalentovan robot koji ume da govori, da se šali, da peva i čak da stvara umetnost, izazvala je pometnju u svetu umetnosti kada je digitalno delo koje je stvorila prodato na aukciji za 688.888 dolara u obliku takozvanog nezamenljivog tokena (NFT).

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.