NEVEROVATNO BLAGO POD NAŠIM NOGAMA! Zbog jednog otkrića kod Bora, Kanađani dolaze da ULOŽE MILIONE

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATNO BLAGO POD NAŠIM NOGAMA! Zbog jednog otkrića kod Bora, Kanađani dolaze da ULOŽE MILIONE

Ogromne svote za rudno bogatstvo naše zemlje.

Kanadska geološka kompanija "Mundoro" je sa globalnom rudarskom korporacijom "Vale Kanada limitid", čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini. Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, "Vale" će tokom narednih pet godina izdvojiti čak 45 miliona dolara.

Sporazumom je predviđeno da "Vale" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu - može da stekne 51 odsto istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati pet miliona dolara. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24 odsto udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 miliona dolara.

"Mundoro" je u okolini borskog sela Sumrakovac pronašao sloj od 23 metra, u kojem sadržaj zlata iznosi 0,72 grama po toni, a bakra od 0,17 procenata. To se smatra odličnim indikatorom za nastavak geoloških istraživanja, tim pre što su i rezultati iz drugih bušotina obećavajući...

"Vale" je, inače, vlasnik četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz koji dobija bakar i tri rudnika uglja, koji se nalaze na pet kontinenata. Brazilci su 2007, za 19,4 milijardi dolara, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl, a osnovana je početkom 20. veka otvaranjem rudnika "Krejton" u Ontariju.

Pored zajedničkog rada sa "Valeom", kanadski "Mundoro" - u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom "Friport Mek Moran" - aktivno učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su na lokalitetu Tilva roš pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra.

Podsetimo, "Mundoro" ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde - u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC) - obavlja geološka istraživanja na površini od 46 hektara.

Pomenuta kanadska istraživačka kompanija je svetskoj javnosti postala poznata kada je u kineskoj provinciji Maoling pronašla nalazište zlata, pa 95 odsto istražnih prava u toj oblasti prodala Nacionalnoj rudarskoj kompaniji sa sedištem u Hongkongu. Pored Srbije, "Mundoro" realizuje istraživačke projekte još u Bugarskoj, Kini i Meksiku.

KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.