NEĆE POMOĆI NI VAKCINA: Zbog korone milioni automobila nestaće zauvek sa ulica, auto-industrija na kolenima

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 11:38

NEĆE POMOĆI NI VAKCINA: Zbog korone milioni automobila nestaće zauvek sa ulica, auto-industrija na kolenima

Virus izazvao pad putovanja

Rad od kuće i kupovina putem interneta postalo je ono što danas zovemo "nova normalnost". To će smanjiti potrebu za vožnjom širom sveta, a samo u SAD biće pređeno 270 milijardi milja manje godišnje.

Istraživanje koje je sprovela kompanija KPMG otkriva da nova kultura "učaurenosti" koju je kovid-19 stvorio neće nestati - čak i ako vakcina postane široko dostupna - jer će sve ovo imati teške posledice za auto-industriju. Za početak pad >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << putovanja ukloniće 14 miliona automobila sa američkih puteva.

Tokom pandemije u aprilu, Amerikanci koji su se sklonili i ostajali kod kuće prevalili su 64 odsto manje kilometara, što je pad bez presedana.

- Te nove navike teško će umreti - navodi KPMG i predviđa čak 10 odsto trajnog smanjenja od skoro tri biliona milja koje se obično prevezu svake godine, a vlasništvo vozila smanjuje se na nešto manje od dva automobila po domaćinstvu.

- Ljudi kupuju automobil da bi stigli do posla, a i zato što je kupovina veoma važan deo njihovog života. Ako se ta dva glavna faktora zbog kojih stanovništvo kupuje automobil smanje znamo da će to imati negativan uticaj na prodaju automobila. To je poput gravitacije  - izjavio je šef sektora za automobile KPMG-a Gari Silberg.

Promena navika mogla bi da rezultira sa otprilike manjom prodajom novih automobila i kamiona godišnje za oko milion jedinica. Amerikanci su tokom poslednjih pet godina kupili više od 17 miliona automobila, sportskih i komunalnih vozila i lakih kamiona. Nacionalno udruženje auto-dilera očekuje da će američka prodaja automobila ove godine pasti za čak 13 miliona. A očekuje se da će taj gubitak samo rasti.

Uz manje pređenih kilometara i manje automobila na putu to takođe znači da će trgovci i mehaničari imati manje novca od popravki i ostalih usluga na tržištu usmerenih ka održavanju automobila.

- Ovo je užasna vest za tržište koje je inače zarađivalo. Manji broj automobila koji pređu manje kilometara znači i manje habanje. To će dovesti do dubokih promena - rekao je Silberg.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.