NBS zatražila da banke ne iznose novac u inostranstvo

Izvor: Blic, Tanjug, 16.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS zatražila da banke ne iznose novac u inostranstvo

Narodna banka Srbije zatražila je od banaka da ne smanjuju iznos kredita odobrenih do kraja sledeće godine, kao i da ne iznose novac iz Srbije. Takođe treba da omoguće klijentima da kredite u stranoj valuti prebace u dinarske. Banke koje na sebe preduzmu ove obaveze moći će da računaju na određene olakšice.

Nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima banaka koje posluju u Srbiji, centralna banka saopštila je da je od njih zatražila da zadrže obim kreditiranja iz decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošle godine. Dobra vest je i da će Narodna banka Srbije ponuditi poslovnim bankama olakšice i ukoliko prihvate da klijentima omoguće da kredite uzete u stranoj valuti zamene u dinarske, kao i da izmene uslove otplate kod postojećih kredita (produženje rokova otplate").

Povoljnosti, između ostalog, obuhvataju da se bankama ponude dinarski krediti s rokom dospeća od godinu dana, kao i da budu oslobođene plaćanja obavezne devizne rezerve za depozite i kredite iz inostranstva. Drugim rečima, banke se motivišu da više ulažu novca za kreditiranje građana i privrede Srbije.

Pored toga, bankama će biti omogućeno da za regulatorne potrebe u kapital uključe obaveze plaćanja prema inostranstvu do visine od 75 odsto osnovnog kapitala.

Banke koje prihvate uslove NBS moći će i da kašnjenje u naplati potraživanja klasifikuju prema naknadno ugovorenom datumu dospeća i da pokazatelj deviznog rizika povećaju sa 10 odsto na 20 odsto kapitala.

Do 30. ovog meseca dat im je rok da se o predloženim odlukama izjasne, a njihova primena počela bi u drugoj polovini maja.

- Naš predstavnik bio je na sastanku, a očekujemo zvanični predlog mera od NBS i o njemu ćemo se tek izjasniti. Ovo je logičan sled nastavka mera za očuvanje finansijskog sistema koja je NBS iznela. „Hipo Alpe-Adrija banka” je i prethodni set mera od centralne banke podržala - kaže za „Blic” Rade Šević, PR ove banke.

Inače, u Beču je 27. marta održan je sastanak guvernera NBS i predstavnika 10 banaka sa većinskim vlasništvom u Srbiji, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog monetarnog fonda, na kome je dogovoreno da banke neće povlačiti novac iz Srbije. Jučerašnji sastanak, kako „Blic” saznaje, proširen je na još deset banaka, tako da je sada uključeno dvadesetak banaka sa stranim vlasništvom. Njihov razgovor je sled događaja posle bečkog dogovora, koji podrazumeva da centralna banka pripremi posebne mere.

- Ideja je da se u trouglu NBS - poslovne banke - MMF dogovore obaveze banaka koje podrazumevaju da se zadrži isti nivo kreditiranja privrede i stanovništva tokom cele ove i iduće godine. U narednih sedam dana očekujemo konkretizaciju dogovora i potpisivanje obavezujućeg dokumenta. Svaka mera koja ima šansu da Srbija lakše prođe kroz krizu je dobrodošla i biće sa naše strane stopostotno podržana - naglašava Raško Tomašević, direktor za komunikacije „Unikredit banke”.

Suština ovih mera je da se obezbedi stalan izvor za kreditiranje, zatim da se devizno tržište stabilizuje i, što je naročito bitno, da se smanji odliv deviza iz zemlje.

Vladimir Vučković, profesor na „Megatrend univerzitetu”, kaže da je u ovom trenutku veoma važno da se ništa burno ne dešava na našem finansijskom tržištu.

- Suština je da ne dođe do povlačenja kapitala i iznošenja deviza iz zemlje, što bi uticalo da kurs evra ode na više, kao i da se preduzeća i stanovništvo otežano zadužuju. Kada ne bi bilo ovih mera, mislim da bi postojao strah matica banaka i da bi one mogle u jednom trenutku da zatraže povlačenje novca. Ako se bude ispoštovao ovaj dogovor NBS i banaka, finansijska situacija u Srbiji bila bi dobra. Značajno je to što je dogovor pokrenut kako bi svi imali odgovornost - ukazuje Vučković.

Na šta bi banke trebalo da se obavežu

-da omoguće dužnicima da zamene kredite u stanoj valuti u dinarske (za dužnike u Srbiji ovo je dobar potez jer nemaju valutni rizik, odnosno neće im rate u dinarskim iznosima rasti, ako domaća valuta slabi u odnosu na evro)

-da neće smanjivati nivo kreditiranja do kraja 2010. godine

-održavanje pokazatelja likvidnosti i adekvatnosti kapitala na propisanom nivou

Zaključci sa sastanka u Beču

1. Prihvatamo zajednički stav srpskih vlasti i misije MMF-a za Srbiju da je bankarski sektor trenutno u dobrom stanju

2. Smatramo da će paket mera u skladu sa dogovorom sa MMF-om omogućiti da Srbija ispuni svoje obaveze i očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost

3. Svesni smo da će aktivno učešće banaka u većinskom stranom vlasništvu delovati povoljno i doprineti uspehu sprovođenja makroekonomskih reformi

4. Tokom niza godina investirali smo u Srbiji rešeni da poslujemo u toj zemlji

5. Svesni smo da je u našem najboljem zajedničkom interesu da se svi obavežemo da ćemo zadržati nivo kreditiranja prema Srbiji

6. Čvrsto stojimo iza ekonomskih reformi Srbije predviđenih u okviru aranžmana sa MMF

7. Spremni smo da preduzmemo obaveze

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić: Dogovor s bankama da ne povlače novac

Izvor: EMportal, 16.Apr.2009

Narodna banka Srbije na današnjem sastanku s predstavnicima svih banaka u Srbiji treba da postigne dogovor o tome da do kraja 2010. ne povlače sredstva iz Srbije, izjavio guverner Radovan Jelašić.

Nastavak na EMportal...

NBS nudi olakšice bankama

Izvor: B92, 16.Apr.2009

Kragujevac -- NBS će ponuditi olakšice bankama koje omoguće klijentima da kredite vezane za strane valute pretvore u dinarske i ukoliko ne smanje plasman u Srbiju do 2010...Banke koje žele da dobiju olakšice u poslovanju trebalo bi do 30. aprila da se prijave Narodnoj banci Srbije, a primena mera...

Nastavak na B92...

Olakšice bankama koje ne smanjuju plasmane u Srbiju

Izvor: Danas, 16.Apr.2009

Narodna banka Srbije saopštila je juče da će dati olakšice za poslovanje bankama koje omoguće klijentima da kredite vezane za strane valute pretvore u dinarske kredite i koje do 2010. neće smanjiti plasmane u Srbiji. Banke koje žele da dobiju olakšice u poslovanju trebalo bi do 30. aprila da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.