NBS za B92: Banke naplaćuju a bilo besplatno, uzmite obrazac

Izvor: B92, 22.Avg.2018, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS za B92: Banke naplaćuju a bilo besplatno, uzmite obrazac

Beograd -- Ovih dana banke šalju veoma opširna i često konfuzna obaveštenja o promenama opštih uslova poslovanja i promenama cena za uslugu koje su do sada bile besplatne.

Kako su objasnili iz Narodne banke Srbije za B92.net, obaveštenja koja su klijenti dobijali od banaka proteklih dana odnose se na obaveze koje je doneo novi Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Reč je o obavezi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se svakom korisniku uz platnu karticu izda bez naknade i platna kartica za koju se obrada transakcija obavlja u zemlji - DinaCard.

"Korisniku koji uopšte ne želi da koristi platne kartice banka ne može izdati nijednu platnu karticu, kako je utvrđeno još 2014. godine Zakonom o platnim uslugama", istakli su iz NBS.

Ono što je skrenulo posebnu pažnju građana jeste i promena tarifa pojedinih banaka, odnosno povećanje naknada za pružanje pojedinih usluga i uvođenje naknada za neke usluge koje do sada nisu bile naplaćivane.

Kako su objasnili iz NBS, tarifne politike poslovnih banaka spadaju u poslovnu politiku banaka.

"Međutim, kako bi ove pojave učinila što transparentnijim i time destimulisala banke da povećavaju svoje naknade – NBS je predložila i donošenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o platnim uslugama imajući u vidu da korisnike platnih usluga najviše pogađa netransparentna i međusobno neuporediva cenovna politika banaka", objasnili su za B92 iz NBS, dodajući da će primena ovog zakona početi od 17. marta 2019. godine. Na taj je NBS dala i bankama dovoljno vremena za prilagođavanje.

NBS planira da ovim zakonom utvrdi listu reprezentativnih usluga koje se najčešće koriste kako bi se uspostavila jedinstvena terminologija u bankama a time i uporedivost.

Tako će banke koje posluju u Srbiji morati na obrascu, istom u svim bankama, korisniku da daju pregled svih usluga i cena, pa će građani moći da uporede ponudu banaka. Važno je napomenuti da će se obrasci izdavati potpuno besplatno, a na sajtu NBS će na uporediv način biti predstavljen pregled usluga svih banaka.

"Jednom godišnje banka će pored obaveznih mesečnih izvoda morati korisniku da dostavi besplatno pregled naknada koje mu je ukupno naplatila po svakoj od pojedničanih usluga koje je koristio", navode iz NBS.

Kako su naveli iz NBS, ovo će biti najlakši i najbrži način da korisnik uporedi ponudu i tarife naknada kod različitih pružalaca platnih usluga i opredeli se za onog koji mu najviše odgovora.

Podsetimo, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su obaveštenja koja banke ovih dana šalju klijentima veoma zanimljiva pojava, jer variraju tonovi od zadovoljstva zbog uvođenja Dina kartice do čak izvinjenja.

“Na primer oni obaveštavaju o uvođenju Dine, a verovali ili ne, spektar obaveštenja se kreće od 'Imamo zadovoljstvo da najavimo uvođenje Dine od 17. avgusta' do banaka koje svoj dopis počinju ili završavaju rečenicom 'Izvinite nadamo se da nećete imati neprijatnosti jer je NBS odlučila da uvede Dinu'. To govori koliko su banke dobronamerne da urade nešto što je u interesu građana”, kazala je Tabakovićeva.

Iz NBS su dodali da prate aktivnosti poslovnih banaka u pogledu obaveštenja koja su korisnici poslovnih banaka dobijali poslednjih dana.

"Želimo da istaknemo da Narodna banka Srbije prati aktivnosti poslovnih banaka u pogledu pridržavanja zakonskih odredbi i ukoliko primeti ili dobije informacije o tome da bilo koja banka krši svoje obaveze utvrđene propisima, ona ima pravo i obavezu da ispita slučaj i da na to reaguje zakonski raspoloživim mehanizmima", istakli su za B92.net.

Podsetimo, banke su od 17. avgusta u obavezi da korisnicima izdaju domaću "dina" karticu. Za njeno korišćenje provizija je 2,18 dinara, koji odlaze u srpski budžet, a kako je istakla, za korišćenje viza i master kartica provizija je 12 i 8,2 dinara, koji se ne slivaju u budžet. Ova kartica može da se koristi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Opširnije o novoj DinaCard, njenoj upotrebi i povoljnostima koje donosi imaćete priliku uskoro da čitate na našem sajtu...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.