NBS povećala projekciju rasta bruto društvenog proizvoda

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Nov.2019, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS povećala projekciju rasta bruto društvenog proizvoda

BEOGRAD - Narodna banka Srbije je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2019. godinu na 3,6 odsto sa ranijih 3,5 procenata.

Za 2020. godinu, centralna banka predviđa ubrzanje rasta na 4,0 odsto, a toliku stopu ekonomske ekspanzije očekuje i u srednjem roku, prema podacima iz novembarskog Izveštaja NBS o inflaciji, koji je danas predstavljen na konferenciji za novinare.

Posmatrano s proizvodne strane, pozitivan doprinos u narednoj godini očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se od svih sektora, osim poljoprivrede, pod pretpostavkom prosečne poljoprivredne sezone.

Ubrzanju rasta bi u najvećoj meri trebalo da doprinese industrija zahvaljujući povećanju investicija u izvozno orijentisane sektore.

Inflacija do kraja godine oko donje granice cilja

Inflacija će se do kraja ove godine i u prvoj polovini naredne kretati oko donje granice dozvoljenog odstupanja od ciljane vrednosti od 3,0 procenta plus/minus 1,5 odsto, na šta će pre svega delovati efekat visoke baze kod cena povrća, procenjuje Narodna banka Srbije u novembarskom Izveštaju o inflaciji.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku pod uticajem rasta agregatne tražnje, navodi se u izveštaju predstavljenom danas na konferenciji za medije u NBS.

U naredne dve godine, inflacija bi trebalo da se zadrži ispod centralne ciljane vrednosti od 3,0 procenta usled nastavka niskih troškovnih pritisaka, kao i pretpostavljenog blagog smanjenja svetske cene nafte.

Na niske inflatorne pritiske, kako se napominje, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i dodatno snižena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, finansijski sektor očekuje da će se inflacija u trećem kvartalu i oktobru 2020. kretati u rasponu od 2,0 odsto do 2,5 odsto.

Istovremeno, rezultati ankete agencije "Blumberg" pokazuju da su kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, nakon što su u julu ove godine bila na nivou od 2,9 procenata snižavana u narednim mesecima - na 2,1 odsto u novembru.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.