NBS, otkupom tri miliona evra, intervenisala zbog jačanja dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS, otkupom tri miliona evra, intervenisala zbog jačanja dinara

BEOGRAD - Narodna banka Srbije danas je na međubankarskom deviznom tržištu kupila tri miliona evra, da bi sprečila značajnije dnevno jačanje dinara u odnosu na evro, saopštila je centralna banka.

NBS će i dalje pažljivo pratiti kretanja na deviznom tržištu i biće spremna da reaguje u slučaju preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

Dinar je danas nastavio trend jačanja prema evru i zabeležio rekordnu srednju vrednost, tako da je zvanični >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srednji kurs evra 76,4988 dinara.

Domaća valuta ojačala je za 21 paru u odnosu na juče i dostigla najvišu vrednost od 2. novembra 2004. godine, kada je srednji kurs evra bio 76,3612 dinara.

Ekonomisti procenjuju da dinar jača zbog povećanog priliva deviza u Srbiju, od zaduživanja naših preduzeća u inostranstvu, direktnih stranih investicija, novca od doznaka, kao i manjka dinara na tržištu zbog restriktivne politike NBS.

Evro je u ovoj godini najvišu vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.