NBS: Učešće za prvi stan može biti 10 odsto

Izvor: RTS, 12.Jun.2020, 11:31

NBS: Učešće za prvi stan može biti 10 odsto

Narodna banka Srbije je donela izmenu postojeće odluke, prema kojoj učešće neophodno za podizanje stambenog kredita za prvi stan sada može biti smanjeno na 10 odsto zahtevanog iznosa kredita.
U skladu s novim propisom, za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 dosto).

Ako se ima u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto zahtevanog iznosa kredita, pojašnjava Narodna banka Srbije.
Bez obzira na to što banke i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, NBS očekuje da će novi propis stimulisati konkurenciju na tržištu stambenih kredita i olakšati pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana.
"Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit", rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Ističe da je uvođenje "odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti" potpuno opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se, kako je izjavila, odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Učešće za kredit za prvi stan može biti 10 odsto

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2020

Narodna banka Srbije usvojila je dopune Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čime su stvorene pretpostavke za manje učešće za stambene kredite kupcima prvog stana...Prema novom propisu, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora 11. juna, banke sad mogu klijentima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.