NAZIRE SE REŠENJE DECENIJSKOG PROBLEMA: Država pomaže dužnicima u švajcarcima! OTPIS DUGOVA - evo i koliko

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2019, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAZIRE SE REŠENJE DECENIJSKOG PROBLEMA: Država pomaže dužnicima u "švajcarcima"! OTPIS DUGOVA - evo i koliko

Rešenje decenijskog problema zaduženih u švajcarskim francima je na vidiku.

Na stolu je, kako se ekskluzivno saznaje, predlog leks specijalisa prema kome bi se svim zaduženima otpisalo 40 odsto trenutnog duga. Novi iznos glavnice bi se vezao za evro, a otplaćivaće ga uz godišnju kamatu od 3,5 odsto. Konačan dogovor u sredu, međutim, još nije postignut.

Koplja se lome upravo oko usaglašavanja svih strana o tačnom procentu otpisa, koji se, prema izvoru bliskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pregovorima, u diskusijama kreće od 35 do 40 odsto. Ostalo je, takođe, da se usaglasi niz pravnih detalja, a razgovori se nastavljaju već danas.

O finalnom izgledu zakona od prošlog četvrtka dogovaraju se predstavnici Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, Udruženja banaka Srbije, osam banaka sa najviše plasiranih kredita u francima i predstavnici Udruženja CHF u ime zaduženih građana. Po prvobitnom predlogu, dužnicima je trebalo da se otpiše 30 odsto preostale glavnice, koja je kod nekih (preračunato u evre) čak i veća nego pre 11 ili 12 godina kada su se zadužili.

Takođe, predlog je bio da se otpis radi do visine od 50.000 evra preostalog duga, od čega bi praktično bili izuzeti oni koji su uzeli veće iznose zajmova. Prema podacima Kreditnog biroa, postoji 265 kredita u francima u iznosima većim od 20 miliona dinara, što su pojedinačni krediti vredniji od 160.000 evra.

Ono što je zasada izvesno jeste da će svi dužnici u francima biti obuhvaćeni otpisom. Ovaj iznos otpisa, koji za dužnike predstavlja spas i konačni izlazak iz agonije, za banke i državu su trošak. S obzirom na to da je trenutno stanje duga zaduženih u švajcarcima 540 miliona evra, ukupan otpis kretao bi se od 189 miliona evra do 216 miliona evra, u zavisnosti od toga da li je reč o 35 ili 40 odsto.

Još nije precizirano koji deo ukupnog troška rešavanja ovog problema bi snosile banke, a koliki deo država. "U igri" su procenti 60:40 pa do 70:30 (banke-država). To znači da se potencijalni trošak države, kada je reč o otpisu dela dugova građana, kreće od minimalnih 57 miliona evra, pa do 86 miliona evra. Uz to bi išao i otpis zateznih kamata za sve one dužnike koji nisu mogli uredno da namiruju mesečne rate.

Rešavanju problema zaduženih u švajcarskim francima pristupilo se posle višednevnih protesta članova Udruženja CHF ispred Vrhovnog kasacionog suda, koji je 2. aprila konačno doneo pravni stav prema kojem je indeksacija kredita u švajcarskim francima - ništava. Protest je obustavljen na ličnu molbu predsednika Srbije, a potom su usledili pregovori oko rešavanja konkretnog problema.

Sada su oči i bankara i zaduženih uprte upravo u državu koja bi trebalo da omogući ostvarivanje pravde za zadužene, ali da istovremeno ne "udari" prejako po bankama. Jer bi im se to moglo vratiti kao bumerang na ovdašnjim i međunarodnim sudovima. Da li je država našla međurešenje koje odgovara i bankama i zaduženima biće poznato uskoro.

Jer, po nekim tumačenjima, kada bi se striktno poštovao stav Vrhovnog kasacionog suda o konverziji ovih kredita u evro po uslovima koji su važili na dan zaduženja, banke bi imale trošak od maksimum 20 odsto na ime otpisa. Pojedini sudski veštaci pak računaju da bi dužnici koji sa ovakvim stavom zatraže pravdu na sudu mogli da "glatko" dobiju čak 70 odsto otpisa. Rešenje je, očigledno, u sredini.

Kada je reč o dužnicima, ukoliko predlog leks specijalisa sa 40 odsto otpisa konačno dobije zeleno svetlo, računica je jednostavna: svaki dužnik svoju preostalu glavnicu u francima treba da pretvori u dinare po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije. Na jučerašnji dan zvaničan kurs franka je bio 104,69 dinara, pa bi glavnica od 50.000 franaka bila 5,2 miliona dinara.

Od toga se oduzima 40 odsto iznosa, u ovom slučaju se dobija 3,1 milion dinara, i potom ponovo preračunava po zvaničnom kursu, ali ovaj put u - evro. S obzirom na to da je kurs juče bio 117,98 dinara za evro, nova glavnica za ovog dužnika iznosila bi 26.621 evro. Primenom kamatne stope od 3,5 odsto godišnje, nova rata ovog dužnika kretala bi se oko 191 evra mesečno, u slučaju da treba svoj dug da otplaćuje još 15 godina.

Pojedinim dužnicima bi se, po ovoj računici, mesečne rate smanjile i za više od 100 evra.

- Već sam obećao kolegama pečenje ako zaživi ovakvo rešenje. Meni lično odgovara otpis 40 odsto glavnice, što bi mi ratu sa sadašnjih 257 franaka, što je oko 230 evra, smanjilo na 170 evra mesečno. Preostala glavnica će mi sa sadašnjih 34.607 evra, pasti na 20.764 evra. Nisam mogao ni da sanjam da ću posle godina i godina muka i neizvesnosti oko svake rate, napokon moći mirno da spavam - kaže Milan V. iz Beograda.

Ukoliko bi se ovom istom dužniku otpisalo nešto manje glavnice - 35 odsto, ona bi mu pala na 22.494 evra, a rata na 173 evra.

Nekima preostaje sud

Dužnici u švajcarskim francima koje su izvršitelji već izbacili iz stanova, pravdu će morati da potraže na sudu. U tužbi za naknadu štete od banke moći će da se pozovu na pravni stav Vrhovnog kasacionog suda po kojem je indeksacija kredita u francima - ništava. Ovo isto važi i za korisnike koji su već prihvatili neki od ranijih nepovoljnijih uslova konverzije svog kredita iz franaka u evre.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.