NAKON ODLUKE OPEKA BAJDEN U PROBLEMU: Naložio Kongresu drastične mere - Amerika nema više izbora

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2022, 21:09

NAKON ODLUKE OPEKA BAJDEN U PROBLEMU: Naložio Kongresu drastične mere - "Amerika nema više izbora"

Američki predsednik DŽozef Bajden pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nad cenama energenata nakon, kako je rekao, "kratkovidog" smanjenja proizvodnje u zemljama OPEK, saopštila je danas Bela kuća.

Bajden je najavio da će u skladu sa potrebama nastaviti da upravlja korišćenjem nafte iz nacionalnih strateških rezervi, navodi se u saopštenju savetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽejka Salivena i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Brajana Diza, prenosi Rojters.

Bela kuća se ranije obavezala da će u narednim nedeljama prekinuti sa korišćenjem nafte iz američkih strateških rezervi, ali danas je saopšteno da će nafta iz državnih rezervi ipak nastaviti da se koristi "po potrebi".

Ranije ove godine, predsednik Bajden je odobrio da se iz rezervi sme koristiti 180 miliona barela.

Na današnjem sastanku OPEK+ u Beču ignorisane su molbe Bele kuće da se održi proizvodnja nafte bez ograničenja i odlučeno je da se proizvodnja smanji čak za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje proizvodnje od izbijanja pandemije kovida-19 2020. godine.

-Predsednik (Bajden) je razočaran kratkovidom odlukom OPEK+ da smanji proizvodne kvote u trenutku kada se globalna ekonomija suočava sa kontinuiranim negativnim uticajem Putinove invazije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bajden traži POVEĆANJE proizvodnje energenata u SAD

Izvor: Blic, 05.Okt.2022

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nad cenama energenata nakon, kako je rekao, "kratkovidog" smanjenja proizvodnje u zemljama OPEK, saopštila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.