NAJSKUPLJE POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE NALAZI SE U SRBIJI: Hektar njive prodat za 100.000 EVRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2020, 07:12

NAJSKUPLJE POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE NALAZI SE U SRBIJI: Hektar njive prodat za 100.000 EVRA

Cene će još rasti.

Najskuplji hektar njive u prvoj polovini ove godine prodat je u novosadskom prigradskom naselju Kać za neverovatnih 100.000 evra po hektaru. Istu cenu prošle godine držala je oranica u sleu Gunaroš kod Bačke Topole u Severnobačkom okrugu. Stručnjaci navode da će njive biti još skuplje, jer ih je sve manje.

Cene kupljenog i prodatog poljoprivrednog zemljišta širom Srbije kreću se od minimalnih 100 evra po hektaru do 100.000 evra, podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su Republičkog geodetskog zavoda. Prema izveštaju RGZ-a, oko 90 odsto prodatih njiva površine su od deset ari do tri i po hektara. Što se tiče kupljenih njiva koje imaju više od pet hektara, većina se nalazi na teritoriji Vojvodine.

Najviša cena oranice u Beogradu bila je 56.800 evra za hektar, dok je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji najskuplji hektar prodat za čak 52.650 evra.

Cene će još rasti

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je obradivog zemljišta sve manje i da će, shodno tome, ono biti sve skuplje.

Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu, navodi da je očekivano da hektar zemlje bude najskuplji u Vojvodini, kao i da cene rastu.

- To je ujedno i najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Trena reći da cene poljoprivrednog zemljišta još od 2001. godine rastu, tada je hektar koštao oko 200 evra, 2008. godine oko 5.000 evra, a evo videte koliko se cifre sada dostiže - objašnjava Prostran.

- Na tim mestima se grade nekretnine i putevi, a tođe veliki broj hektara propada jer se ne obrađuje. Sa druge strane, tražnja prostoji i, naravno, cene rastu. To je i svetski trend, na ovakvom zemljištu se proizvodi hrana, a ona je osnovni izvor života. Oranice će se sve više tražiti i biće sve skuplje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.