NAJNOVIJA tehnologija od sada i u Srbiji: Domaća vojna industrija sve jača

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2018, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJNOVIJA tehnologija od sada i u Srbiji: Domaća vojna industrija sve jača

Izuzetno vredna oprema stigla u fabriku "Milan Blagojević Namenska"

U Hemijskoj industriji "Milan Blagojević Namenska" u Lučanima počela je probna proizvodnja u novoj fabrici za nitraciju koja obezbeđuje jedinjenja za barute i raketna goriva.

Pročitajte i:

Reč je o najsavremenijoj svetskoj tehnologiji u toj oblasti, koja se naziva "kontinualna nitracija celuloze", a po licenci nemačke kompanije "Jozef Majsner".

- U gradnju ovog pogona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i tehnologiju Vlada Srbije uložila je 4.406.000, a naša fabrika još 1.575.000 evra. Na tako savršenoj i vrednoj opremi radiće samo petorica zaposlenih - kaže pukovnik Vojske Srbije Radoš Milovanović (74), generalni direktor MB Namenska.

On je napomenuo da će ove godine fabrika uložiti osam miliona evra sopstvenih sredstava u nove programe.

- U narednom razdoblju planirali smo da osvojimo dve nove tehnologije, to su trobazni baruti i modularna punjanja za čuvenu haubicu 155 mm koju proizvodi Jugoimport u Smederevskoj Palanci. Za to naoružanje potrebna je posebna municija, pa idemo na novu tehnologiju, uz podršku Vlade Srbije. To su pomenuta modularna punjenja koja prate tu haubicu i za to su potrebni trobazni baruti. Te dve investicije su u visini 16 miliona evra koje ćemo najvećim delom obezbediti iz sopstvenih sredstava - rekao je Milovanović.

MB Namenska je prošle godine zabeležila dobit od 13 miliona evra, a za prvih sedam meseci ove godine sedam miliona evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.