NAJLUĐI POSAO U ISTORIJI: Bio je odlično plaćen, nimalo težak i - POTPUNO BIZARAN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 09:23

NAJLUĐI POSAO U ISTORIJI: Bio je odlično plaćen, nimalo težak i - POTPUNO BIZARAN!

"Patuljak" nikada nije smeo da prestane da glumi šta god mu "poslodavac" ili gosti radili

Zamislite da šetate baštom sa prijateljima kada, odjednom, pred vas istrči starac u bizarnom kostimu, sav uprljan zemljom i lišćem. Da, to je vaš lični baštenski patuljak!

Iako postoje zapisi da je držanje živih "baštenskih patuljaka" postojalo još u 15. veku i da su neki od ovih "pustinjaka" kasnije postali cenjeni kao veliki mudraci kod kojih se odlazilo po >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << savet i na meditaciju, ovaj bizaran običaj postao je hit tokom 18. veka u viktorijanskoj Engleskoj!

Koncept je bio prilično jednostavan - bogate aristokrate u svojim divnim baštama i negovanim vrtovima imali su odrasle ljude, uglavnom u poznim godinama, koji su izigravali baštenske patuljke! Za ovaj "posao" obično bi bili angažovani beskućnici koji bi se onda uselili u kolibu ili pećinu koja bi bila posebno sagrađena za njih u zabačenim delovima imanja, okružena bujnom vegetacijom.

. Tokom zabava, često je pozivan kako bi okupljeni mogli da zbijaju šale sa njim ili da, u slučaju da je važio za "mudraca", od njega traže savete i sa njim meditiraju.

"Baštenski patuljak" nije smeo da se šiša, brije ili seče nokte, a za svoj posao je bio više nego dobro plaćen. Prema nekim podacima, godišnja "plata" živog baštenskog patuljka tokom 18. veka bila je oko 600 funti što je oko 180.000 dolara u današnjem novcu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.