“Mtel” imun na koronu, polugodišnja dobit 16,1 miliona KM 

Izvor: Capital.ba, 04.Avg.2020, 11:35

“Mtel” imun na koronu, polugodišnja dobit 16,1 miliona KM 

BANJALUKA – Pandemija virusa korona nije napravila preveliku štetu kompaniji “Mtel”, bar kada su finansije u pitanju. U prvom polugodištu 2020. je ostvarena dobit od 16,1 miliona marka, što je za 1,3 miliona maraka manje nego za prvih šest mjeseci prošle godine, izvještava portal CAPITAL. U polugodišnjem nekonsolidovanom izvještaju objavljenom na Banjalučkoj berzi se vidi da su prihodi preduzeća pali za oko četiri miliona maraka u odnosu na uporedni period, ali je to uspješno >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << iznivelisano jer su rashodi smanjeni za 2,4 miliona KM. Kompanija je troškove proizvodnih usluga “skresala” za šest miliona maraka, na zaradama je ušteđeno 1,8 miliona KM, a na materijalu 1,3 miliona KM. Međutim, troškovi amortizacije su porasli za 4,5 miliona KM u odnosu na prvo polugodište 2019. godine što je značajno uticalo na bolji rezultat. Sa druge strane, prihodi od prodaje učinka su pali za 2,8 miliona KM, najviše na inostranom tržištu. U kompaniji je zaposleno 2.109 radnika, što je neznatno manje nego u prvih šest mjeseci 2019. godine kada ih je bilo angažovano 2.120, što opet pokazuje kako se pandemija nije negativno odrazila ni na radna mjesta u ovom telekom operateru. Podsjećamo, “Mtel” je nedavno objelodanio kako će svojim akcionarima isplatiti 43,5 miliona maraka dividende, po osnovu dobiti iz prošle godine. Na skupštini akcionara održanoj krajem juna iz uprave preduzeća je poručeno kako će svoju poslovnu strategiju će u budućnosti bazirati na integrisanim uslugama. Generalni direktor Marko Lopičić je tada kazao da je pandemija virusa korona dovela do pada prihoda kod pripejd tarife, dok je sa druge strane povećano dugovanje ostalih korisnika. Ipak, kako tvrdi, isključenja nije bilo. „Policijski čas i vanredne mere zabrane su dovele do toga da prihodi od pri pejda padnu, jer su ljudi sedeli u svojim domovima i koristili kućni internet. Sa druge strane, iako su dugovi za ostale korisnike rasli mislili smo da nije korektno i humano da ih u ovoj situaciji isključujemo. Dobar dio njih je trebao da dođe za Vaskrs, a oni su i dalje tamo i veliko je pitanje šta će se sve desiti”, kazao je tada on. CAPITAL: D. Tovilović Чланак “Mtel” imun na koronu, polugodišnja dobit 16,1 miliona KM  се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Manji rashodi podigli „Nektar“

Izvor: Capital.ba, 04.Avg.2020

BANJALUKA – Zatvoreni i ograniči rad ugostiteljskih objekata, te zabrana  organizovanih proslava smanjilo je potrošnju piva jedinog domaćeg proizvođača u Republici Srpskoj, ali zahvaljujući „kresanju“ troškova „Banjalučka pivara“ je uspjela prvo polugodište završiti u plusu od oko...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.