Most izronio iz mora: 385 radnika uveliko grade delove na površini saobraćajnice

Izvor: B92, 08.Jul.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most "izronio" iz mora: 385 radnika uveliko grade delove na površini saobraćajnice

Pelješac -- Pelješki most je "izronio": ispod morske površine postavljeno je 148 stalnih i dva testna pilona još u maju, a sad se rade delovi na površini mora

Most koji će spojiti Hrvatsku provirio je iz mora za manje od godinu otkako je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) uvedena u posao.

Na gradilištu je trenutno 385 radnika - 44 hrvatska i 341 kineski. Postavljaju se takozvane naglavne ploče.

Na gradilištu je i 21 plovilo: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plovne dizalice, barže za prevoz elemenata konstrukcije, trajekti, remorkeri i klapete. Najveća dizalica na svetu za zabijanje pilota Xong Cheng 1 napustila je Malostonski zaliv pre mesec i po.

Kao zaštita od udara broda grupe pilona svakog stuba povezuju se na vrhu velikom naglavnom pločom od armiranog betona i deo te ploče nalazi se nad morem, a deo neposredno ispod površine mora, javlja Večernji.

Betonske ploče povezuju pilone tako da oni zajednički nose masu sklopa, odnosno omogućavaju da se opterećenje s dna stupa jednako rasporedi na sve pilone. S obzirom na to da je u nivou mora, naglavna ploča ujedno služi i kao zaštita od udara broda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.