Morbidan biznis: Prodaju grobnice najbliže rodbine za 13.000 € VIDEO

Izvor: B92, 21.Mar.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morbidan biznis: Prodaju grobnice najbliže rodbine za 13.000 € VIDEO

Beograd -- Građani širom Srbije počeli su masovno da prodaju svoje porodične grobnice u kojima su već sahranjeni neki njihovi najbliži rođaci.

Trgovina grobnicama, sa sve posmrtnim ostacima bliske rodbine postala je veoma unosan biznis, a sudeći po oglasima, cene parcela se kreću od 13.000 do 16.000 evra. Prodavci nude da se grobnica otuđi ili ustupi.

Oglasi u kojima se grobne parcele reklamiraju kao nekretnine malo koga ostave ravnodusnim jer bi se svako zapitao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako se to neko prodaje mesto gde mu član porodice lezi mrtav?

Sudeći koliko se kratko zadrže oglasi na internetu, ocena je da ova morbidna trgovina cveta, a pojavili su se i posrednici. Kada se dogovori prodaja, ne sklapa se kupoprodajni, već ugovor o trajnom ustupanju. Prodavac obavezuje da testamentom ostavi grobno mesto kupcu i tek tada on formalno postaje vlasnik.

Po pravilniku, kosti pokojnika ne sme da se vade deset godina, a posle toga može. Ne mora da se vraši ekshumacija.

"Kazem ja sinu, daj grobnicu strica u oglase, ako moze da se uzme neki dinar. Nama to ne treba a nekom ce da zatreba, ko će ga znati" za Prvu TV priča Jugoslav, jedan od prodavaca grobnice.

Jugoslav je samo jedan od ljudi koji su pratili internet trend i nakon sto je umesto stana u nasledstvo dobio grob svog sahranjenog strica, odlucio je da ga proda i prihod prodaje podeli sa sestrom.

Razlozi su razliciti, od tih finansijske prirode, do toga da je rodbini tesko da odrzava grob pokojnika, a u oglasima se isticu prednosti grobnih lokacija kao da je u pitanju prodaja seoskih placeva. “na svega 10 minuta hoda od ulaza u Novo bežanijsko groblje”, "lokacija kakva se tesko danas nalazi" i druge....

Da zvuci bizarno- baš zvuči. Sa druge strane razlozi mogu da deluju i racionalno, ali pre nego sto se ovaj "trend" nastavi ipak treba imati na umu da je opasno da isčezne osecaj za pretke i da neceg svetog sto dugujemo onim mrtvima.

Više u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.